Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moderne auto veiliger dan oude?

Vraag gesteld door op 24 oktober 2021

Ik rijd in een Volvo V70 uit ‘98 en hoorde laatst van iemand dat nieuwe auto’s veel veiliger zijn (bij botsingen). Is dat zo? En zo ja, kunnen jullie daar meer over vertellen waarom? Ik hoor het graag.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of moderne auto’s echt veiliger zijn dan uw Volvo uit 1998.

De ontwikkelingen in de techniek gaan snel! Euro NCAP scherpt de eisen regelmatig aan. Zodoende komt de lat steeds hoger te liggen en gaan auto’s steeds beter presteren op de onderdelen veiligheid voor inzittenden, voetgangersveiligheid en veiligheidssystemen.
Dit is mogelijk door gebruik te maken van nieuwe technieken, denk hierbij aan rijhulpsystemen in de auto maar ook aan gebruik maken van moderne soorten staal met verschillende sterktes en wat te denken van airbags die niet alleen meer in het stuur zitten maar ook window airbags, knee airbag en ga zo maar door. Leuk om te zien hoe fabrikanten steeds weer ontwikkelen en aan aanpassen: Opnieuw klinkende botsproefresultaten.
De ANWB is al jarenlang een partner van de Euro NCAP en zorgt hiermee voor meer veiligheid. Meer hierover vindt u op onze site: Crashtesten voor verkeersveiligheid.