Opnieuw klinkende botsproefresultaten

Zeven nieuwe personenauto's scoren maximaal bij beruchte Euro NCAP test

Botsproefinstantie Euro NCAP heeft opnieuw een aantal nieuwe personenwagens beproefd, waaronder de volledig elektrische Mercedes EQC. De aandrijflijn maakt voor de scores niet uit: alle kandidaten behaalden het maximale aantal sterren.

Behalve de Mercedes EQC werd ook de CLA van de Duitse autofabrikant tegen de muur gezet. Bovendien ondergingen de SsangYong Korando, Skoda Kamiq, Audi A1 en BMW Z4 een botsproef. Die laatste maakte met name indruk. Euro NCAP roemt de voetgangersbescherming van de open sportwagen. Dankzij een speciaal geconstrueerde motorkap worden voetgangers bij een aanrijding letterlijk opgevangen.

Een aparte vermelding is er voor de Ford Focus. De compacte gezinsauto werd opnieuw getest, omdat de Amerikanen een aantal wijzigingen aan het model hebben doorgevoerd naar aanleiding van hun aanvankelijke score. Bij de vorige proef kwam namelijk naar voren dat de Focus zijn inzittenden minder goed beschermt tegen een whiplash. Door de stoel en de hoofdsteunen aan te passen, is dat rechtgetrokken.

De ANWB is al jaren partner van Euro NCAP, het onafhankelijke Europese instituut dat auto’s test op veiligheid bij botsingen. Lees meer over dit samenwerkingsverband.