Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weinig starten met de PHEV

Vraag gesteld door J. Meyering op 10 oktober 2021

Als je voornamelijk korte afstanden rijdt gebruik je eigenlijk alleen de accu (als je zo veel mogelijk stekkert) en draait de benzinemotor niet/nauwelijks. Is dat niet schadelijk voor de benzinemotor? Kun je dan niet beter gelijk overstappen op een elektrische auto?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of het slecht is voor de motor wanneer deze weinig draait bij een PHEV.

Zolang de auto zijn periodieke onderhoud krijgt is het niet schadelijk om maar weinig op de verbrandingsmotor te rijden. Het is dan natuurlijk wel zo dat bijvoorbeeld de motorolie vooral vervangen wordt in verband met de leeftijd en niet doordat deze verouderd is door het gebruik. Ook hier geldt; hebben = onderhouden. 

Bij plug in hybrides is ook een voorziening gemaakt die er voor zorgt dat de brandstof minder snel veroudert, dit omdat de brandstof vaak veel langer in de tank blijft zitten en dan aangetast zou kunnen worden door blootstelling aan buitenlucht.

Voor veel mensen is een volledig elektrisch auto niet haalbaar omdat er toch af en toe een flinke afstand gereden moet worden of omdat er ’s zomers een caravan achter moet. Dan is een plug in hybride een prima oplossing.