Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startprobleem Mercedes A160

Vraag gesteld door F. Barens op 4 september 2021

De auto wil de eerste keer dat ik start niet soepel aanslaan, 2-3 starten met tussenpoos van 15 sec, de rest van de dag start hij zo als het hoort.
Temperatuursensor is vervangen, sec lucht in laat is schoon gemaakt (?) door garage. de auto is van 2004.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto slaat soms moeizaam aan en dit is altijd de eerste keer starten. Wat kan er aan de hand zijn?

Het is heel lastig om op afstand een goede diagnose te stellen. Uiteraard kan ik wel meedenken in een bepaalde richting.

Diverse controles

Omdat u aangeeft dat het starten vooral lastig lukt de eerste keer op de dag heb ik vooral mijn twijfels aan de brandstofdruk. Weet u of de garage deze gemeten heeft en of deze goed bevonden is? Het zou kunnen dat de opvoerpomp in de tank de brandstof niet snel genoeg op de juiste druk krijgt. Vaak merkt u dan dat het starten succesvoller verloopt bij een auto met een volle tank dan wanneer deze nog onder de helft gevuld is.

Is de startmotor in goede staat en klopt het starttoerental of is deze misschien net te laag? Dit kan veroorzaakt worden door slechte voeding van de startmotor zelf of inwendige slijtage. Een zwak punt van deze motoren is de luchtmassa meter. Deze is geïntegreerd in de motorcomputer en hierdoor niet eenvoudig te vervangen. Er zijn wel specialisten die deze luchtmassemeter wel kunnen vervangen.

Onderhoud

Natuurlijk is het soepel aanslaan wel afhankelijk van een goede staat van onderhoud. Zo moeten bougies, lucht- en brandstoffilter in goede staat verkeren en is het uiteraard belangrijk dat de distributie op tijd staat.