Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatie

Vraag gesteld door op 25 juli 2021

Auto VW golf bijna 2 jaar oud voor grote beurt en blijkt dat er een verstopping parafanen voorruit is. Kan dit al voorkomen bij een jonge auto die ook nog 6 mnd in garage heeft gestaan. Valt nog onder garantie maar wordt niet vergoed. Ook is de achterruit wisser aan vervanging toe.  Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt bij nieuwe auto's.  Ruil ze vood bier jaar in. Alvast bedankt en groeten.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw bijna twee jaar oude VW Golf heeft een verstopte afwatering van de paravan onder de voorruit. U vraagt of dat niet onder de noemer van garantie valt.

De belangrijkste vraag is dan wat de oorzaak is van de verstopping. Betreft het een eigen gebrek aan de afvoer óf is de verstopping ontstaan door vuil. In dat laatste geval zullen de herstelkosten voor uw eigen rekening komen. Wanneer de verstopping en eventuele lekkage is ontstaan door een eigen gebrek van de afvoer, dan moet dat wel als garantie gehonoreerd worden.

Na twee jaar erken ik dat dit verschijnsel rijkelijk snel is. Maar het maakt nogal verschil waar de auto zich doorgaans begeeft. Als u woonachtig bent in een bosrijke of lommerrijke omgeving, dan is de kans op verstopping van een dergelijke afvoer aanmerkelijk eerder dan wanneer u in de stad woont of uw auto doorgaans in een garage geparkeerd staat. Ik kan daar geen goede inschatting van maken. Het lastige is en blijft dat er in de regel sprake is van een externe oorzaak en niet te wijten is aan een eigen gebrek. Dan zou uw redding nog kunnen zijn wanneer u kunt aantonen dat deze verstopping niet ontstaan kan zijn tijdens uw bezit. Maar dat lijkt me een onmogelijke opgave en zal het herstel helaas voor uw rekening zijn.

Ik weet niet wat het defect is aan de achterruitenwisser. Betreft het de wisser zélf zoals een gescheurd zeempje, dan zal dat niet gehonoreerd worden. Dan wordt dat toch beschouwd als gebruikersslijtage of mogelijk een externe oorzaak zoals bijvoorbeeld het lostrekken van een dichtgevroren achterruit. Wanneer er sprake is van een eigen gebrek aan de ruitenwisser is uiteraard garantie wel aan de orde.