Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wielbout slot "kwijt"

Vraag gesteld door L.B. Damsma op 7 juli 2021

Hallo, ik heb recent een Nissan Qashqai gekocht, nu hoorde ik de rem een beetje piepen, en ik ging dus naar de garage, wat blijkt, ik heb een wielbout slot, de antidiefstal voor je velgen (mocht ik het verkeerd zeggen)

Nu heb ik mijn hele auto binnenste buiten gehaald. Maar helaas heb ik hem niet kunnen vinden. Niet bij de reserveband, niet er onder, niet in een vakje ergens. Ik ben ten einde raad. Nu heb ik contact opgenomen met de dealer waar ik hem gekocht heb, en hij zei dat moet er bij zitten want wij hebben de banden er nog afgehad ivm APK (speling op fuseerkogel).

Hij is de garage ook nog aan het opruimen om te kijken of ze hem vinden. Maar nu ben ik al bij Nissan Dealer geweest (want viel op dat meeste zo'n slot hadden) helaas tevergeefs. Daarna bij een banden specialist geweest. Die hadden het ook niet.

Nu is mijn laatste hoop, naast nog naar de sloop rijden, en evt terug naar de dealer (die aanbod het gratis eruit te halen, maar het is 2,5 uur rijden). Is dit niet iets wat wellicht de ANWB zou hebben? Want als ik nu langs de weg met een lekke band zou staan kan die er ook niet vanaf.

Help!

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U bent de sleutel van de slotbout kwijt, wat nu?

Helaas is dit niet iets waar de ANWB een oplossing voor heeft. Er bestaat geen algemene sleutel aangezien het dievengilde hier dan ook over zou kunnen beschikken. Indien u een lekke band zou hebben zou de Wegenwacht met geweld de desbetreffende slotbout demonteren en u met een gehavende bout weer op weg sturen.

Wellicht kunt u de vorige eigenaar achterhalen die de sleutel thuis in de kluis heeft laten liggen. Mocht dat niet lukken dan is de enige oplossing is de slotbouten door de garage te laten demonteren wat de bouten niet overleven. Hierna kunnen normale 6-kantige moeren gemonteerd worden of u koopt een nieuwe set slotbouten waarvan u de sleutel zorgvuldig bewaart.

 

Reacties

S. Buijsse

Auteur - 1 oktober 2023

Vraag is dan hoe de servicebeurt bij de garage uitgevoerd kan worden.  

Pieter

ANWB Expert - 4 oktober 2023

Het is afhankelijk van de onderhoudsbeurt of de wielen gedemonteerd moeten worden, wanneer dit nodig is moeten de slotbouten aanwezig zijn. Indien deze ontbreken zal de garage de sloten met geweld moeten demonteren. Soms gebeurt dit door een normale bout op de slotbout te lassen, soms lukt het om de slotbout te demonteren door gebruik te maken van een beitel met hamer. Hierna zal de garage waarschijnlijk normale bouten monteren waarna het de- en monteren in de toekomst geen probleem meer zal zijn.