Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volkswagen golf 2019  en 2020

Vraag gesteld door op 8 juli 2021

Wij willen misschien een volkswagen golf kopen (Import auto).
Bouwjaar 2019 of 2020. De kilometer stand van bouwjaar 2019 is 6287 kilometer en van de 2020 is de kilometerstand  13072.
Kan het wel kloppen dat de kilometerstand van de Golf 2019 heel erg laag is. Hoe kom ik er achter dat beide Golf  wel of geen schade hebben gehad?

Merk: Volkswagen
Type: Golf
Bouwjaar: 2019  en 2020
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 130 pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een import auto van Duitse komaf en u vraagt of u wel van de genoemde tellerstand op aan kunt én hoe u erachter komt of deze auto's een schadeloos verleden hebben.

Aan een geimporteerde auto kleeft altijd een bepaalde onzekerheid. Een dealerauto zou u als eerlijk mogen beschouwen maar wel met als voorwaarde dat de verkoper het verleden kan overleggen. Wanneer er sprake is van een ingevuld onderhoudsboekje of onderhoudshistorie vanuit het land van herkomst, met een kilometerregistratie gerelateerd aan de op dat moment uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden, moet dat vertrouwd genoeg zijn om tot de koop over te gaan. Wanneer de dealer op geen enkele manier aantoonbaar zekerheid kan geven, is dat misschien niet zo'n goede basis om dan toch met deze auto in zee te gaan. Uiteindelijk gaat u deze auto ooit weer inruilen en zou de koper graag óók dat stukje zekerheid willen zien.

Afhankelijk van merk en type auto kunnen dealers soms ook aan de hand van het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) de historie in het buitenland zien. Soms kunnen kilometerstanden worden uitgelezen uit de sleutel of een digitaal onderhoudsboekje. En bij twijfel zou u ook altijd kunnen overwegen de auto vooraf te laten keuren om ook een eventueel schade verleden boven tafel te krijgen.

En misschien verraadt het onderhoudsboekje de oorspronkelijke dealer die beschikt over een digitaal onderhoudsverleden, die hij bereid is aan u af te staan. De verkoper moet dus open kaart kunnen spelen over het verleden. Wanneer dit niet inzichtelijk is, lijkt mij het niet verstandig hiermee in zee te gaan. Uiteindelijk is dat voor u óók van belang zodat u later bij inruil óók het verleden kunt verantwoorden.

De RDW is overigens druk bezig in de toekomst óók van import auto's het kilometerverleden te kunnen achterhalen. Er komen immers té veel auto's het land binnen waarvan de kilometerhistorie op z'n minst twijfelachtig is.