Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rempedaal

Vraag gesteld door op 5 juli 2021

Als ik mijn BMW met automaat wil starten moet ik op het rempedaal drukken. Normaal druk je het rempedaal ca 1cm in en start je de auto.
Soms kan ik het rempedaal maar ca 1 mm indrukken, pedaal staat strak in bovenste stand.
Stevig drukken en het starten lukt, zodra motor loopt is de speling van 1cm in de up stand weer terug. Waar moet ik aan denken om dit euvel te verhelpen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij het starten van uw BMW automaat moet u het rempedaal intrappen om ook daadwerkelijk te kunnen starten. Maar soms staat het rempedaal strak bovenin en lukt het amper om het pedaal ook maar enigszins in te kunnen trappen. Draait de motor, dan zakt het pedaal weer naar de gebruikelijke stand met daarbij behorende pedaaldruk.

Op dat moment wordt de rem weer bekrachtigd en voelt het pedaal weer wat sponziger aan. Zónder bekrachtiging staat het pedaal stijf bovenin en heb je bijna twee voeten nodig om de gewenste remvertraging te realiseren. Ik weet niet om welk (motor)type BMW het hier gaat maar wanneer u bijvoorbeeld na een nacht stilstand dit harde pedaal aantreft, en u dus fors moet trappen om met nét voldoende pedaalslag te kunnen starten, lijkt het er op dat er sprake is van een lekkage aan de rembekrachtiging. De noodzakelijke onderdruk lijkt te zijn weggevallen wanneer u dit zo nu en dan ervaart. Misschien niet na een korte periode van stilstand maar na een nacht geparkeerd te hebben kan dat de volgende ochtend bij een lekkage best weg zijn en voelt het pedaal keihard.

Daarom wel het advies dit verhaal ook voor te leggen aan uw garage. Het kan een kleinigheid zijn maar uiteindelijk maakt het wel onderdeel uit van het remsysteem waar u wel van op aan moet kunnen. Het soms moeilijk kunnen starten is dan een vervelend bijverschijnsel maar de oorsprong van de klacht heeft dan met de bekrachtiging te maken en is nader onderzoek wel noodzakelijk.