Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco reparatie

Vraag gesteld door op 8 juli 2021

Mijn airco is lek. Lek is 2 jaar geleden geconstateerd (lege airco), de garage kon lek niet vinden. Bijgevuld met fluor, daarna was het na enkele maanden weer bijna leeg. Lek weer niet kunnen vinden, garage heeft condensor vervangen en met fluor bijgevuld. In voorjaar vorig jaar bleek airco weer leeg, lek bij andere garage niet kunnen vinden. Weer bijgevuld met fluor en een StopLeak middel. Binnen een maand was de airco weer leeg. Lek hebben ze weer niet kunnen vinden.
Met een uv lampje langs het intrieurfilter gekeken, maar ook daar kan geen fluor op de verdamper gezien worden.
Nu heb ik een andere garage een jaar later nog eens laten zoeken, zij vinden/meten weer geen lek.

Geen garage lijkt te weten wat het kan zijn, ik denk zelf aan de pomp, maar ik weet niet waarom deze dan niet onder fluor zit. Anders zit het in de verdamper, maar ik zou verwachten dat dan de ruimte om of op de verdamper erg zou verkleuren met een uv lamp.

Weet u waar ik op kan letten of wat voor mankementen kunnen voorkomen die bijna niet gevonden kunnen worden?

Het gaat om een Corsa D uit 2007

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

De airco van uw auto verliest koudemiddel maar een lek is niet te vinden.

Als er meerdere malen fluor is bijgevuld moet er een uitwendige lekkage te vinden zijn door middel van gebruik te maken van de UV lamp.
Natuurlijk is de verdamper op een zeer lastige bereikbare plek in het dashboard gemonteerd, misschien is een lekkage niet via het interieurfilter zichtbaar maar alleen na demontage van delen van het dashboard. Het is ook mogelijk om de afvoer van de verdamper te bekijken, indien de verdamper lekt is er ook een grote kans dat hier leksporen te vinden zijn. De afvoer bevindt zich onder de auto, ter hoogte van het handschoenenkastje.
Verder is het systeem niet zo ontzettend groot, weet u of de condensor al goed geïnspecteerd is? Door steenslag kan deze ook beschadigd zijn.
Een mooie tekening van het complete systeem vindt u op onze site: Airconditioning - ANWB