Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afbladderen lak

Vraag gesteld door op 6 juli 2021

Ik heb een tweedehands MINI (F56) uit 04-2018, nu iets meer dan 4 maanden geleden gekocht. Links op de voorbumper bladdert de lak af over een traject van 8 cm, waardoor de onderlaag te zien is. Na overleg met de dealer waar ik deze auto heb gekocht is dit te wijten aan gebruik van een hoge drukspuit in de wasstraat. Ik kan mij lastig voorstellen dat de lak van een 3 jaar oude auto beschadigd kan raken door 'normaal' gebruik van een dergelijke wasbox, die door heel Nederland overal te vinden zijn. Is het aannemelijk dat dit de oorzaak van deze lakschade is? De schadehistorie van deze auto is overigens blanco.

Merk: MINI
Type: F56 Cooper
Bouwjaar: 2018

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over de lak die los gelaten is bij uw auto.

Wat u meemaakt is geen bekend probleem bij Mini en ook niet bij gebruik van wasboxen. Met een hogedrukspuit zou u schade kunnen toebrengen aan de autolak maar wanneer u de spuit in de wasbox gebruikt zal deze de lak niet kunnen beschadigen (voorwaarde is wel dat de lak in goede conditie is).

Eigenlijk vermoed ik dat er sprake is van slecht spuitwerk en denk dat er toch sprake is van een (plaatselijke) reparatie. Er kunnen natuurlijk ook andere invloeden zijn die de kwaliteit van de lak van uw auto doen afnemen zoals uitwerpselen van vogels of  bijvoorbeeld steenslag. Aangezien de bumper van uw auto van kunststof is heeft de laklaag puur een esthetische waarde, ik hoop dat dit u gerust stelt.