Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Acceptatie Duitse vijfdaagse kentekens

Vraag gesteld door op 11 juli 2021

Op internet (o.a. ANWB, maar ook elders) staat veel (vaak oude) informatie te lezen over de acceptatie van Duitse vijfdagenkentekens. Deze zijn relatief gemakkelijk te verkrijgen en mensen gebruiken ze graag om bijvoorbeeld een in Duitsland gekochte auto mee naar Nederland te rijden.

Te lezen is dat deze kentekens niet geaccepteerd worden door Nederland; men zou een Duits exportkenteken moeten gebruiken. Nog los van de de bpm en mrb (daar kan men vrijstelling voor max. 14 dagen voor aanvragen), zou het kenteken als zodanig in Nederland niet toegelaten zijn, omdat heet niet aan een bepaald voertuig toebehoort. Sinds enige tijd - iemand vertelde mij zelfs dat dit al 2 à 3 jaar zo zou zijn - behoort bij een Duits vijfdagenkenteken een document dat  gekoppeld is aan het chassisnummer (VIN). Dat het een blanco kenteken is, is dus niet meer correct. De grond waarop het kenteken eerder in Nederland (wellicht terecht) werd geweigerd is daarom weggevallen en daarmee zou het dus (op grond van EU regels) nu wel erkend moeten worden in Nederland. Hoe zit dat?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of het Duitse vijfdaags kenteken geldig is in Nederland.

Het Duitse vijfdaagse kenteken mag alleen gebruik worden voor: een proefrit, de rit naar de APK en voor transfers binnen Duitsland.

Daarnaast is er nog een verschil tussen het 5-daagse kenteken met en zonder HU. Zonder HU mag het voertuig alleen gebruikt worden binnen het registratiedistrict (en de kortste route) van en naar werkplaats en inspectie locatie. Met HU mag het voertuig alleen gebruikt worden voor een proefrit met commercieel belang en de transfer tussen verkooplocaties (binnen Duitsland).

Indien u het kenteken dus gebruikt voor verplaatsing buiten Duitsland is dat oneigenlijk gebruik en zou u hiervoor bekeurd kunnen worden. Bovendien begaat u wellicht een fiscaal misdrijf. Er is ons niets bekend over een wijziging in de wetgeving wat gebruik van het vijfdaagse kenteken wel mogelijk zou maken.  

Meer informatie over het invoeren van een auto leest u op onze website.