Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schommelen stationair toerental

Vraag gesteld door op 22 juni 2021

Auto is bij garage geweest voor reparatie en uitlezen. Nu schommelt mijn stationair op en neer. Soms bij stoppen een uitval. En nu houdt de auto ineens wat in. Nu zegt een garage dat het ligt aan de benzine. Ik tank euro95 e10. Hier is niks anders in de buurt. Opel Astra.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto is voor reparatie en uitlezen bij de garage geweest maar schommelt het stationaire toerental vanaf dat moment en slaat de motor ook wel af. U merkt ook dat de motor inhoudt en de betreffende garage geeft het gebruik van E10 benzine de schuld.

Maar uw auto is daar volgens de fabrikant gewoon geschikt voor. En met alléén in NL al zo'n 7 miljoen benzine auto's, die nagenoeg allemaal deze brandstof tanken, wil ik deze beschuldigende vinger van uw garage toch echt tegen spreken. Ik weet niet welke werkzaamheden er hebben plaatsgevonden en wat de relatie zou kunnen zijn met deze verschijnselen, maar ik denk dat wanneer dit recent na de ingreep is ontstaan u terug moet voor nader onderzoek.

Van deze generatie Astra zijn bekende euvels dat de krukassensor (elektronica) van diverse motortypes vaker dan gemiddeld stuk gaat. Sommige motoren blijven dan wel draaien, andere niet. Bij benzinemotoren vervuilt de EGR-klep in de inlaat. Dat kan een kwestie van schoonmaken zijn, als het vaker voorkomt, dan wordt het vervangen. Zeker het laatste zou daar mogelijk mee in verband gebracht kunnen worden. Maar er zijn meerdere opties mogelijk en is nader onderzoek toch echt noodzakelijk. Maar E10 benzine wil ik nadrukkelijk als boosdoener afwijzen.