Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieprobleem?

Vraag gesteld door M. Kobic op 15 juni 2021

Betreft een Opel Astra H uit 2004.

Sinds kort gaat het olielampje van mijn auto na een half uurtje te hebben gereden branden. Wel gebeurd dit alleen als de auto stationair draait, zodra ik weer rij gaat het lampje weer uit. Toen ik na het ritje mijn olie ging checken zat er geen olie aan de peilstok. De volgende dag bij een koude motor zat er gek genoeg gewoon weer olie aan en was deze goed op peil. Enig idee wat het probleem kan zijn en of dit opgelost moet worden? Ik hoor verder ook geen gekke geluiden tijdens het rijden zodra het lampje gaat branden. Heb nu twee keer een ritje van een half uur gemaakt met dit probleem, maar durf het nu toch eigenlijk niet meer aan een rit te maken..

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Bij uw Astra gaat sporadisch het olielampje branden en u vraagt zich af hoe nu te handelen.

Het belangrijkste om te weten is of het rode oliedruklampje of het gele olieniveaulampje ging branden. Deze lampjes hebben een wezenlijk verschil.

Lang niet alle auto’s zijn voorzien van het olieniveaulampje, wel hebben alle auto’s het rode waarschuwingslampje. Wanneer dit lampje aangaat terwijl de motor loopt waarschuwt de auto dat er te weinig oliedruk is. Dan is er maar 1 advies: auto uit zetten!

Te weinig oliedruk kan komen door een te laag olieniveau, dit is door u zelf te controleren en goed bevonden. We hebben een mooie instructie gemaakt over het controleren van olieniveau. Er zijn ook andere mogelijke oorzaken zoals een defect aan de oliepomp, een inwendige lekkage of een defecte oliedruksensor.

Wanneer het lampje nu uit is zou ik u adviseren om de auto zo spoedig mogelijk naar de garage te brengen en de oorzaak te laten achterhalen. Gaat het lampje tijdens het rijden toch weer branden, zet de auto uit en vraag de Wegenwacht om hulp. Alleen zo kunt u schade voorkomen.