Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe accu besteld, maar zijwanden opgezwollen

Vraag gesteld door op 23 juni 2021

Ik heb een accu online besteld, maar toen ik de accu uit de doos haalde viel me op dat de zijwanden wat waren opgezwollen. Ik heb contact gehad met de onlinewinkel en zij gaven aan dat ik de plugjes eruit moest halen en dat de zwelling minder zou worden. Dat er nu druk op staat. Nu ik de plugjes heb verwijderd, is de zwelling afgenomen, maar de zijwanden zijn niet helemaal vlak. Kan ik deze accu nog wel in m'n auto zetten? Ik heb de accu wel gemeten (12,67 volt).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht onlangs een nieuwe accu waarvan de zijwanden wat bol stonden. Volgens de leverancier gebruikelijk en bleek wat afgenomen na het verwijderen van de plugjes.

Ik begrijp uw zorg maar de gezien de gemeten accuspanning lijkt de accu in takt en zie ik eerlijk gezegd geen reden tot bezorgdheid. Je komt wel vaker tegen dat de accubak er wat 'buikig' uitziet, maar accu fabrikanten zich niet kunnen permitteren dat de boel open barst met alle gevolgen van dien. En eerlijk gezegd kom je dat in de praktijk ook niet tegen, hooguit wanneer een accu overladen is geraakt door een te hoge laadspanning met inwendige sluiting als gevolg. En een accubak moet feitelijk niet te stijf zijn omdat de temperatuur onder de kap na een rit én in de zon een enorm verschil is met een nacht nachtvorst waar een accubak óók tegen bestand moet zijn. Dus enige flexibiliteit is wel noodzakelijk om te kunnen 'werken' bij zeer hoge en zeer lage temperaturen.