Naar artikel

Koppeling gaat bij hitte zwaarder

Vraag gesteld door J. van Dijke op 13 juni 2021

De koppeling van onze Hyundai i20 uit 2009 gaat bij warm zomerweer na ongeveer 70km gereden te hebben zeer zwaar na verder rijden slippende koppeling de dealer kan niks vinden dus zodoende de vraag aan jullie.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De bediening van de koppeling gaat zwaar bij een warmte en slipt zelfs regelmatig.

Een slippende koppeling zal altijd tot meer warmteontwikkeling leiden wat het probleem alleen maar verergert. Voordat u stil komt te staan met een versleten koppeling moet de oorzaak echt worden vastgesteld.

Ik ben er bang voor dat het druklager stroef over de huls glijdt en hierdoor bij warmte bovenstaande problemen veroorzaakt. Dit is echter zeer lastig vast te stellen, hiervoor moet de versnellingsbak gedemonteerd worden wat tijdrovend is.
De enige manier is uitsluiten van mogelijke andere oorzaken:

  • Wat is de conditie van de koppelingsvloeistof?
  • Scharniert het pedaal vrij in zijn behuizing bij de ophanging van de pedalen?
  • Beweegt de stift van de hulpkoppelingscilinder vrij in de gaffel op de versnellingsbak?

Indien bovenstaande controles zijn uitgevoerd en goed bevonden, luidt de conclusie dat het druklager niet vrij kan bewegen. Om deze te bereiken moet de versnellingsbak worden uitgebouwd. Nu kan de geleidebus waar het lager overheen beweegt gecontroleerd worden op vervorming of andere beschadigingen. Ik zou u dan adviseren om de koppeling inclusief druklager direct mee te laten vervangen omdat deze ook al gevorderd versleten zullen zijn.