Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fluctueren toerental van een Nissan Note met CVT automaat

Vraag gesteld door P. Scheers op 8 juni 2021

Ik heb sinds kort een nissan note uit 2015 met een cvt automatische versnellingsbak. Tijdens het rijden op de grote weg fluctureerd het toerental enorm, ook wanneer de cruse control aanstaat, voorbeeld: bij een snelheid van 115 km in de cruse control gaat het toerental van 2500 toeren naar 3200/3300 toeren costant heen en weer, dit op een vlak stuk weg zonder andere auto's in de buurt en geen heuvels.
Garage zegt dat dit het karakter van de auto is?
Wat kan dit zijn??

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het gedrag van de CVT inderdaad bij het karakter van de auto hoort.

Een CVT versnellingsbak gedraagt zich inderdaad heel anders dan een conventionele automaat. Vaak wanneer u accelereert of de rijomstandigheden veranderen, bijvoorbeeld omdat de weg op of afloopt, zal de versnellingsbak een heel klein beetje veranderen van stand. Om dan toch dezelfde snelheid te behouden varieert ook het motortoerental.

Voor veel mensen is dit heel eigenaardig. Echter als de omstandigheden niet veranderen, dus u versnelt niet en u stijgt of daalt niet, is er geen noemenswaardige reden om te schakelen waarbij het toerental varieert. Wanneer u dit toch zo ervaart is het verstandig om de versnellingsbak eens door een specialist van versnellingsbakken te laten nazien. Bijvoorbeeld Autrans is een specialist op dit gebied.

Als u de auto nog maar kort in het bezit heeft is het wel zaak om hier afspraken over te maken met de verkoper. Voor meer informatie over klachten na aankoop, verwijs ik u graag naar onze webpagina: Klachten na aankoop.