Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoeltjes

Vraag gesteld door op 23 juni 2021

Wat is de juiste manier om 3 kinderen te vervoeren in de auto.(scoda fabia)  Leeftijden 4 / 3 /10 maanden.
De jongste wordt nu te groot voor een maxi cosi, dus wil ik nu ook in een vervolg auto stoeltje zetten. Maar als ik daar 2 van op mijn achterbank zet kan mijn dochter van 4 daar niet meer tussen zitten.  Mag zij dan voor in de auto zitten?  En moet zij op een stoelverhoger of in een autostoeltje of gewoon in de gordel?

In onze andere auto(volvo) is wel ruimte op de achterbank om 2 autostieltjes neer te zetten en dan kan ze daar nog tussen in zitten.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Omdat er tussen twee autostoeltjes te weinig ruimte overblijft voor uw 4-jarige dochter vraagt u of zij wel op de voorstoel mag plaatsnemen.

Dat mag maar wel op een voor haar leeftijd geschikte en noodzakelijke kinderbeveiligingsmiddel. Dus een stoeltje geschikt voor kinderen van 9 tot 18 kg of een zitverhoger vanaf ongeveer 15 kg, meestal vanaf de leeftijd van 4 jaar. Maar alléén in de gordel zonder zitje is niet toegestaan. Want in Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje.

Zie aanvullend Wanneer welk autostoeltje

Bekijk ook deze video die ANWB Experts maakten over kinderzitjes.

 

Meer video's van ANWB Experts over bijvoorbeeld, rijhulpsystemen, autobanden, e-steps of vakantiehuisjes, kunt u vinden anwb.nl.