Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto importeren uit Duitsland

Vraag gesteld door E. Ammerlaan op 12 juni 2021

Ik ben van plan om een auto uit Duitsland te importeren. Nu weet ik dat ik Ausfuhrkennzeichen kentekenplaten nodig heb en kan hier eventueel een ontheffing voor aanvragen. Op hoe korte termijn is het mogelijk zoon ontheffing aan te vragen? Aangezien ik pas in Duitsland de kentekens koop en niet van te voren het kenteken dus weet. Zou ik dus bijvoorbeeld in Duitsland op dezelfde dag een ontheffing kunnen aanvragen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U overweegt een auto te importeren vanuit Duitsland en vraagt hoe lang het duurt om een Ausfuhrkennzeichen te organiseren.

Het uitvoerkenteken is binnen één dag te regelen bij het strassenverkehrsamt. Het is wit met zwarte letters en heeft een rode balk aan de rechterkant, waarin de vervaldatum zwart is gestempeld. Dus in theorie is het mogelijk op één dag een auto te kopen, het noodzakelijke uitvoerkenteken aldaar te regelen en vervolgens ermee naar NL te rijden.

Formeel mag een Nederlands ingezetene echter met dit kenteken niet in Nederland rijden. U kunt wel een tijdelijke bpm en mrb ontheffing aanvragen voor een duur van maximaal 14 dagen en niet langer dan de geldigheidsduur van het tijdelijke buitenlandse kenteken.

Over het importeren van een auto zie onze pagina: zelf auto importeren. U vindt op deze pagina ook een stappenplan hoe u zelf een auto kunt importeren.