Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhangergewicht

Vraag gesteld door W. van der Velde op 16 juni 2021

Er zijn zoveel verschillende antwoorden, dus ik zou graag een antwoord hebben op het volgende, liefst met een wetsverwijzing.

Ik heb een auto die volgens kentekenbewijs 410kg geremde aanhanger mag trekken. Mag ik een geremde aanhanger trekken met een leeggewicht van 300kg; een maximummassa (leeg+maximum laadvermogen) van 450kg, maar beladen met 100kg. Het daadwerkelijke gewicht van de aanhanger + belading is dus 400kg, wat binnen het maximum van 410 kg valt?

Tevens wanneer toegestaan, is deze regel internationaal / europees erkend?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een auto die een geremde aanhangwagenmassa mag trekken van 410 kg. U vraagt of u een aanhanger mag trekken wanneer deze op papier 450 kg mág wegen maar wanneer u deze niet zwaarder gaat beladen dan in totaal 400 kg.

De autofabrikant geeft op wat de auto maximaal mag trekken. Daar heeft u zich aan te houden. Zo lang u niet méér trekt dan de genoemde 410 kg is er dus niets aan de hand. Het gaat er dus om dat u de betreffende aanhanger niet zwaarder maakt dan wat de auto mag trekken. Zo kan een kleine auto best met een tweepaards paardentrailer rondrijden, zolang er maar geen paarden in staan. Een agent kan u feitelijk alleen bekeuren wanneer hij na een weging een te hoog maximaal toelaatbaar te trekken aanhangwagenmassa heeft geconstateerd.

Voor de interpretatie van het rijbewijs geldt een andere regel. Dan gaat het om de maximale toegestane massa van de auto + de toegestane maximale massa van de aanhanger. Maar dit onderwerp is hier niet relevant gezien de bescheiden genoemde gewichten. Dus zo lang u niet méér trekt dan wat de auto mag is het in orde. Dat geldt ook voor buiten NL. En feitelijk meldt de wet alléén wat niet is toegestaan en gaat u daarin niet vinden dat dit wel mag. Een misschien flauwe vergelijking is een snelheidsmeter die tot 270 km/h gaat. Daar mag je dus gerust mee rijden zolang je je maar aan de maximum snelheid houdt.