Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik jumpstarter

Vraag gesteld door J. Binkhorst op 26 mei 2021

Ik heb momenteel een Toyota RAV 4 hybride. Kan ik voor dat model ook een jumpstarter gebruiken? Als de accu leeg is kan ik niet bij de startaccu, dus moet ik de speciale aansluitingen  gebruiken onder de motorkap

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de RAV4 hybride ook opgestart kan worden met een jumpstart.

Bij uw auto is de 12V accu niet bereikbaar wanneer deze leeg is. Om de auto toch te kunnen starten kan gebruik gemaakt worden van de speciale aansluitingen welke te vinden zijn in de motorruimte. Er staat een heel uitgebreid stappenplan beschreven in de handleiding van de auto, inclusief duidelijke afbeeldingen. Volgt u de aanwijzingen zoals beschreven om fouten te voorkomen.

Wat wel heel belangrijk is: de aansluitingen in de motorruimte zijn niet geschikt om een ander voertuig mee op te starten!

In de handleiding wordt alleen maar gesproken over een starthulp door middel van startkabels. Deze kunt u inderdaad vervangen door een jumpstart. Volgt u echter ook goed de gebruiksaanwijzing van deze jumpstart.

Zodra u de auto gaat gebruiken wordt de 12V accu opgeladen, het is in dat geval niet belangrijk of de verbrandingsmotor in schakelt. Het advies is wel om bij de garage te laten controleren wat de oorzaak is van de lege accu. Is deze defect, wordt hij niet bijgeladen of is er misschien sprake van een lekstroom?

Bij twijfels kunt u altijd gebruik maken van de Wegenwacht.

 

Reacties

 

M. Concu

Auteur - 25 december 2022

Over deze Toyota Rav4 met CVT in combinatie met een jumpstarter heb ik nog wat vragen.Zou er graag een aanschaffen maar hoe sterk mag de jumpstarter zijn,want ik wil niet het risico lopen om de electronica te beschadigen.Dan is er nog het gegeven dat de accu achterin zit.Voorin zit een plus pool in de zekeringkast (stuurzijde) maar de min pool zit helemaal aan de passagierszijde.Bij de meeste jumpers zijn de kabels niet zo lang.Zijn daar oplossingen voor?

Pieter

ANWB Expert - 27 december 2022

U kunt de auto opstarten door gebruik te maken van elke 12V jumpstarter. De afgegeven stroomsterkte past zich aan aan de behoefte van de gebruiker. Een jumperstarter met een hoog ampèrage kan hiermee niet zorgen voor schade.
Wanneer u een jumpstarter aansluit dan moet de plus inderdaad op de aangegeven aansluiting in de motorruimte. Echter alles wat van metaal is in de motorruimte is aangesloten op de negatieve kant dus kunt u gebruiken als min/massa. U kunt de klem van de jumpstarter dus aanbrengen op een steun of een bout op het motorblok.

Echter bij twijfel of onkunde adviseren we dit door een professional te laten doen.