Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands auto kopen

Vraag gesteld door op 1 februari 2021

Ik heb een Grandis met 225.000km op de teller. Een "beest" van een auto met 165pk. Ik wil deze mogelijk inruilen tegen een Mazda CX-3 uit 2018, want de Grandis is uit 2006, is duur qua verbruik en heeft inmiddels veel km gereden. Deze Cx-3 heeft 120pk. De auto moet wel een caravan (Hobby 400sf) kunnen trekken. Kan deze Cx-3 dat? En een automaat: geschikt of niet geschikt?

De Mazda CX-3 staat goed aangeschreven dacht ik. De verkoopprijs bedraagt € 25.950 bij 37.000km of een andere CX-3 van € 24.950 bij 55.000km. Zijn dat prijzen die reëel zijn of kan daar stevig over onderhandeld worden?

Wij overwegen nl een automaat. Is dat een goede keuze als caravantrekker of toch maar een handgeschakelde versie? Daarbij komt dat de caravan op termijn ook wel vervangen zal moeten worden. Aangezien wij over 2 tot 3 jaar met pensioen gaan zal er waarschijnlijk een wat luxere, zwaardere caravan komen. Kan een CX-3 daar dan ook mee overweg?

De automaat van Mazda staat in de vakpers nu niet echt als goed omschreven. Wat is daarvan waar? Kan ik een CX-3 als automaat een betrouwbare auto noemen?

Kortom veel vragen waar ik graag advies in krijg.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Mazda CX-3 als vervanger van uw huidige Mitsubishi Grandis.

Uw Hobby caravan van het genoemde type zal naar mijn vermoeden beladen rond de 1100 kg wegen. Hoe de Mazda CX-3 dat in de praktijk doet zal ik u van zowel de handbak als automaat versie via een aparte mail middels een Caravantrekker verslag doen toekomen.

Voor een indicatie van de diverse vraagprijzen verwijs ik u naar onze Koerslijst die marktconforme verkoopprijzen laat zien. Daarmee krijgt u ook een redelijk beeld van de mogelijk nog te onderhandelen marge. De vraagprijzen zijn stevig van de CX-3 omdat de vraag naar deze populaire cross-over groot is en het aanbod krap. Vandaar ook véél import exemplaren waar met een duidelijk en helder inzichtelijk buitenlands verleden op zich niks mis mee is. En onze ervaring is dat de CX-3 in de automaat versie buitengewoon prettig is en nóg meer speels en gemakkelijk rijplezier geeft. Natuurlijk is een handbak in aanschaf minder prijzig en technisch gezien minder complex en daardoor minder storingsgevoelig. Maar de automatische transmissie van de huidige generatie Mazda's is wat ons betreft geen zorgenkindje waar we veelvuldig nare berichten over vernemen. Naar mijn mening is een automatische transmissie bij deze auto meer dan het overwegen waard.

Zie ook de verkiezing Trekauto van het jaar