Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorprobleem Fiat 500 Twinair (2011)

Vraag gesteld door op 20 oktober 2020

Mijn Fiat 500 Twinair bouwjaar 2011 heeft sinds enkele maanden een terugkerend motorprobleem. Zonder aanleiding gaat het controlelampje 'motor' op het dashboard aan met de waarschuwing 'Laat motor controleren'. Ik kan gewoon blijven rijden in de auto zonder verlies van snelheid / kracht / macht. Bij uitlezen in de garage lijkt het iets met de inspuiting te zijn. Na het wissen van de melding blijft de melding enige tijd weg maar komt na ongeveer een week weer terug.
Bougies zijn al vervangen. Tevens tank ik op advies van de garage sindsdien Euro 98 en laat ik de tank niet te leeg worden. Olie wordt bij elke beurt vervangen, dit is eind juli nog gebeurd.
Garage weet zich geen raad meer en ik zit bij een auto van bijna 10 jaar oud niet te wachten op hoge reparatiekosten voor zaken die wellicht niet de oorzaak van deze melding zijn. Ik zou graag jullie mening in dezen willen weten of dit een herkenbaar probleem is bij dit type auto. Mochten jullie ook een advies hebben dat ik mee kan nemen naar de garage dan zou dat erg fijn zijn.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bij uw Fiat 500 Twinair uit 2011 brandt er af en toe een lampje op het dashboard, maar de auto functioneert verder zonder klachten. Het is eerste is wel een herkenbaar probleem, maar wel in combinatie met inhouden, stotteren, afslaan of niet willen starten. Veel van dit soort storingen worden veroorzaakt door corrosie in stekkerverbindingen, een draadbreuk of een sensor die geen of een verkeerde waarde meet. Uw auto functioneert prima en dat is wel opvallend.  

Na uitlezen blijkt dat er ergens rond de brandstofvoorziening niet goed werkt. Dat is een ruim begrip maar geeft een beetje richting. Het kan de injector zelf zijn maar de storing kan ook op een andere plek zitten in dat circuit. Het kan ook nog een loze storing zijn. Uw garage kan de storing niet vinden en weet zich geen raad meer. In een dergelijk geval zal de garage een diagnose-expert moeten inhuren om de auto verder te onderzoeken.