Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Loopt niet op alle cilinders

Vraag gesteld door N. Schut op 23 oktober 2020

Ik heb een V8 GMC Suburban uit 1976 die niet meer op alle cilinders loopt vanwege slechte bougies en bekabeling - geconstateerd door een ANWB man gisteren. Moet dus terug naar de garage maar kan ik er dan mee rijden? Is maar 30 kilometer. Uw collega zei dat dat wel kon maar ik wil dat nog een keer checken. Als dat namelijk toch meer schade op kan leveren kan ik hem beter op transport zetten en erger voorkomen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De betreffende V8 motor heeft ontstekingsproblemen en moet u voor herstel een rit maken van zo'n 30 km. Volgens de dienstdoende Wegenwacht kan dat wel maar u twijfelt.

Wanneer er consequent een paar cilinders géén ontsteking hebben en permanent niet meedoen, lijkt het mij niet verstandig om er mee te rijden. Maar wanneer de motor zo nu en dan overslaat zie ik bij een auto van deze generatie niet echt een probleem om die 30 km te overbruggen. Ik kan niet inschatten hoe serieus de ontsteking defect is. Maar draait de motor continue op één of meerdere cilinders minder, dan zou wat mij betreft de auto beter op transport gezet kunnen worden. Anders gaat er zoveel onverbrande benzine doorheen dat gevolgschade niet valt uit te sluiten.