Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden met cruise control met een Hyundai i X35

Vraag gesteld door J.H.M. Claessen op 19 oktober 2020

Ik heb in 2020 een Hyundai iX35 (2015) gekocht, Als ik cruise control inschakel (bv bij 100 km/u)heb ik het gevoel dat de stuur correcties die ik maak niet soepel gaan, maar na een 'kleine' beweging  van het stuur pas nakomen. Dus niet soepel meebewegen met de auto. Het garage bedrijf zegt dat dit zo hoort. Klopt dat? Kan dit erger gaan worden? Moet ik de auto aanbieden voor een controle/onderhoud?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt op dat bij ingeschakelde cruise control de stuurcorrecties vanuit de middenstand niet soepel verlopen. De dealer meldt dat dit zo hoort. U vraagt of dit klopt en of u de auto moet aanbieden voor een controle/onderhoudsbeurt.

Ik wil benadrukken dat deze bekrachtiging elektronisch werkt zoals ook feitelijk bij alle moderne generatie auto's. Een bijkomend voordeel is dat u bij storingen daar een melding van krijgt. Verder biedt deze bekrachtiging de mogelijkheid drie verschillende stuurinstellingen toe te passen; normaal, sport en comfort. Ik kan echter niet inschatten of uw ix-35 óók voorzien is van het z.g. Flex-stuurwiel. De handleiding van uw auto geeft uitvoerig de werking en de functie weer van dit systeem.

De link met de ingeschakelde cruise control is mogelijk dat bij hogere snelheden de bekrachtiging automatisch naar de sportmodus stand gaat. De benodigde stuurkracht wordt dan wat hoger. De sportmodus wordt gewoonlijk toegepast op de snelweg om bij lange stukken rechtuit en bij hogere snelheden de besturing in de middenstand wat minder te bekrachtigen en daardoor in het stuur wat minder ''onrustig'' te maken. Dat is wat mij betreft de verklaring voor dit verschijnsel.

Zoals gezegd weet ik niet of het Flex-stuurwiel aan boord zit van uw auto. Dan zou u de verschillende instellingen in de praktijk ook kunnen uitproberen. Raadpleeg daarvoor ook zeker de handleiding voor meer informatie.