Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kapotte katalysator

Vraag gesteld door I.A. de Jager-Kooistra op 15 oktober 2020

Net terug van de garage na melding storing in motor. Via computer diagnose kapotte katalysator. Is dit normaal bij een auto van ruim 5 jaar oud? Citroën C3 van januari 2015. Kosten vervangen ruim 1000 euro.
Is dit normaal en kan ik omdat de auto nog (betrekkelijk) jong is en altijd goed onderhouden in garage op korting/coulance vragen bij de dealer? Km stand ruim 90.000

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Volgens uw garage is er sprake van een defecte katalysator aan uw Citroën C3 van januari 2015. U vraagt of dat zou kunnen en of dat gebruikelijk is voor een 5 jaar oude auto.

Wat het laatste betreft mag u dat wel als een vroeg gebrek beschouwen. Een levensduur van tenminste 10 jaar ligt meer in de lijn der verwachting. Wat dat betreft moet u zeker bij de verkoper aankloppen en uw ongenoegen uitspreken over de korte levensduur.

Het is belangrijk de auto verder te onderzoeken wat de reden is dat bij deze leeftijd en kilometerstand de katalysator het heeft begeven. Ook wil ik benadrukken dat u op basis van non-conformiteit dit gebrek zeker moet reclameren bij de verkoper. Voor aanvullende info hoe dit aan te pakken, zie onze juridische pagina klachten na aankoop.