Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu steeds leeg

Vraag gesteld door R.C. Swarts op 15 oktober 2020

Heb nu een paar keer een lege accu. Heb een RAV4 Hybride. Laatste keer binnen éen week (niet gereden). Door dealer een zwaardere accu geplaatst. Als ik nu 3 weken op vakantie ga staat mijn auto op Schiphol natuurlijk leeg. Hoe kan ik dat technisch voorkomen? Bestaat er een hoofdschakelaar om alles te onderbreken of zoiets dergelijks?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de lege accu van uw Toyota RAV4 Hybride.

Een lege startaccu van uw hybrid RAV4 is na 3 weken stilstand redelijk gebruikelijk te noemen. Vermoedelijk was de drempelspanning te laag waardoor het signaal READY niet wordt vrijgegeven. De auto doet dan feitelijk niets meer.
Wij herkennen het probleem en is Schiphol niet voor niets een vaste locatie waar de Wegenwacht dagelijks actief is. Daar herkennen we de hybrids ook als regelmatige slachtoffers van lege startaccu's na een aantal weken stilstand. Maar ook niet hybride auto's kunnen na 4 weken stilstand geen thuis geven. Een autofabrikant gaat uit van het regelmatig gebruiken van een auto en kan bij de moderne auto met veel ''slapende'' gebruikers op de achtergrond actief een aantal weken stilstand best wel eens teveel zijn.
In een eerder voorkomend geval vonden we in de handleiding van de RAV4:
''De energiebesparende functie wordt geactiveerd om te voorkomen dat de batterij van de elektronische sleutel en de accu leegraken wanneer de auto gedurende langere tijd niet wordt gebruikt''.
Het lijkt er dus op dat dit beschouwd wordt als een bijkomende eigenschap waarvoor in de handleiding bewust iets is opgenomen om dit te voorkomen. Misschien zou u uw handleiding daarvoor nog eens kunnen raadplegen of de energiebesparende functie óók bij uw auto geactiveerd kan worden.
Het loshalen van de minpool is een oplossing tegen het sluimerende stroomverbruik in de auto, maar dan wordt wel alle rij-informatie gewist.