Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid distributieketting

Vraag gesteld door H.J. Heeringa op 28 september 2020

Wij willen een andere auto kopen, Renault Scenic 1.2 TCe 116, bouwjaar 2012. Hoe betrouwbaar is de distributieketting, wat zijn de problemen met dit type auto en motor? Is deze aankoop betrouwbaar?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Renault Grand Scenic maar u bent wat argwanend over de 1.2 TCe motor.
 
Deze tce motor heeft inderdaad een bepaalde status op basis van verhoogd olieverbruik en rammelende bijgeluiden afkomstig van de distributieketting. Verder kennen wij ook wel klachten over het wat stotterig gedrag van deze motor in kritische toerengebieden, met name veroorzaakt door het behalen van gunstige verbruikscijfers dat nog weleens ten koste gaat van een soepel motorkarakter. Gezien het bouwjaar van deze Scénic valt deze wel binnen die risicogroep en zijn bepaalde verbeteringen zo'n beetje ná 2016 gerealiseerd.

Natuurlijk is internet een gemakkelijk medium om vooral klachten achter te laten en geeft het nog weleens een vertekend beeld van de werkelijkheid. Maar de genoemde klachten bereiken ons ook vanuit de leden, één op één en via het Expert platform. Daar vindt u meerdere gevallen zoals dit geval. Dan is er toch meer aan de hand dan slechts een incident, zoals overigens ook voor bepaalde generaties THP, VTi, PureTech en TSI-motoren geldt van andere merken. Hoe groot het percentage 1.2 TCe motoren is dat te maken krijg met deze problemen is niet bekend. Een Scénic kan nog steeds een betrouwbare aankoop zijn, maar het moet eerlijk worden gezegd, het merk is nog altijd vaak onderwerp van gesprek tussen de ANWB en leden/eigenaren die er problemen mee ervaren. En nogmaals, dat komt ook bij andere gerenommeerde Europese merken voor.