Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

slippende koppeling

Vraag gesteld door op 19 augustus 2020

Mijn Kia Rio uit 2015 trok nauwelijks meer op. Hij begon ook te stinken als ik optrok en de toerental meter sloeg dan steeds  uit. De garage zegt dat de koppeling slipt en dat ie versleten is en dat het ongeveer 1000 euro kost om een nieuwe koppeling set er in te zetten. Wat ik niet begrijp is dat ie ook niet optrok als ik de koppeling al helemaal had losgelaten.
Verder vraag ik me af of het normaal is dat de koppeling al versleten is als er nog maar ongeveer 50.000 kilometer op de teller staat. Ook de ANWB die me geholpen heeft, begreep dit niet.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De koppeling van uw Kia Rio is versleten. De koppelingsplaat slijt door normaal gebruik, maar zou wel veel langer moeten mee gaan dan 50.000 km. Vervanging van de koppeling is geen gebruikelijke reparatie meer. Ze gaan tegenwoordig lang mee, en afhankelijk van de omstandigheden (caravan, bergen, gewicht, rijstijl) kan dat wel meer dan 200.000 km zijn.
Helaas gaat het bij uw Rio uit 2015 anders. Versnelde slijtage van een koppelingsplaat ontstaat als de koppeling slipt. Dat kan door toedoen van de chauffeur komen, of door een defect in de drukgroep. De koppeling slipt dan terwijl u het pedaal niet aanraakt. In alle gevallen zou dat eigenlijk wel moeten opvallen, omdat het toerental van de motor niet meer gelijk oploopt met de snelheid van de auto.
De oorzaak van de versnelde slijtage zal moeten worden vastgesteld. Als dat buiten uw schuld is gebeurd kunt u een beroep doen op non-conformiteit. Lees meer daarover in ons stappenplan klachten na aankoop.