Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing katalysator

Vraag gesteld door H.A. v.d. Burgt op 4 augustus 2020

Ik heb een Ford Mondeo met kenteken X, km stand 61.000. Begin dit jaar gaf de katalysator storing. Meerdere keren is er een reset gedaan en er is nieuwe software opgezet. Na verloop van tijd komt de storing toch weer terug.

Ik tank altijd 98 en het onderhoud is bij de Forddealer. De garage stelt nu voor, een nieuwe katalysator en dat ik 1/3 van de rekening moet betalen, daar heb ik moeite mee. Mijn vraag is nu, is het normaal dat een katalysator nog voor de 1e keuring kapot gaat met nog geen 60.000km op de teller?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na herhaaldelijke storingsmeldingen bij uw Ford Mondeo is nu de conclusie dat de katalysator vervangen moet worden. De factuur is voor 1/3 deel voor uw rekening.

U heeft daar moeite mee en dat lijk me ook terecht. De auto is inmiddels 4 jaar met 60.000 km op de teller en je mag desondanks de conclusie trekken dat de levensduur van de katalysator non conform is. Uw bijdrage van 1/3 deel is dan relatief misschien billijk te noemen maar óók deze kosten had u niet hoeven te verwachten. U kunt wat ons betreft dan ook aanspraak maken op een volledige vergoeding.

Wanneer de dealer tóch blijft bij het huidige voorstel, zou u desnoods de kwestie kunnen voorleggen aan de geschillencommissie. Bij betaling wil ik u wel adviseren dat te doen ''onder protest'' en als zodanig ook te vermelden op de rekening, in afwachting van de uitspraak van de geschillencommissie.

Voor aanvullend advies verwijs ik u naar deze juridische pagina ''stappenplan klachten na aankoop''.