Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automatische transmissie Renault Captur

Vraag gesteld door G.R. Doeser op 7 augustus 2020

Wij rijden een Renault Captur van het bouwjaar mei 2015. Deze auto heeft altijd zijn periodieke onderhoudsbeurten gehad. Dit laatstelijk april 2020. Enkele weken geleden (tijdens het warme weer) kregen wij ineens de melding: "Controleer automatische transmissie". Hierop gelijk naar de garage gegaan waar de computer is uitgelezen en men de koppelingscylinder heeft vervangen.

Enkele weken later wederom dezelfde melding en nu is de complete rekeneenheid van de versnellingsbak vervangen. De totale rekening bedraagt 1396,85. Op de vraag of dit normale slijtage is, kon geen antwoord worden gegeven en dat gezien de ouderdom van de auto 5 jaar en de kilometerstand (94396) er geen sprake meer kon zijn van garantie c.q. coulance van Renault Nederland. Hoe denkt u over deze casus?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De rekeneenheid van de automatische versnellingsbak van uw Renault Captur (2015/ 95.000 km) dient te worden hersteld. Kosten bedragen circa € 1.396,85. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Rekeneenheid (module)

Deze 7-traps automaat met dubbele koppeling van Renault geeft wel vaker problemen. Helaas komt het vaker voor dat ook de rekeneenheid het vroegtijdig begeeft. Rijstijl bestuurder heeft hier geen enkele negatieve invloed op.

Non-conformiteit

Alles wijst erop dat het gebrek veroorzaakt is door een eigen gebrek van de rekeneenheid. Gelet op het bouwjaar als de kilometrage heeft u een dergelijk gebrek niet te verwachten. Nu de auotomatische transmissie ondeugdelijk blijkt - niet geschikt is voor normaal gebruik - voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst ingevolge art 7:17 BW.

Terug naar verkoper

Voor een geslaagd beroep op non-conformiteit dient u de verkoper de gelegenheid te bieden het gebrek te herstellen. Laat u dit na, dan verspeelt u zodoende uw rechtsvordering.

Kosten reparatie

Ingevolge art 7:21 lid 2 BW komen de volledige kosten voor herstel voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand

Mocht u over rechtsbijstand beschikken, schakel deze dan in op het moment dat u met de verkoper in een impasse raakt.

Geschillencommissie

Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.
 

Reactie G.R. Doeser d.d. 7-8-2020

De auto is 4 jaar geleden tweedehands gekocht bij Garage X en dat is dezelfde garage die nu de reparatie heeft uitgevoerd. Zij zeggen mondeling dat er geen coulance/tegemoetkoming in de kosten mogelijk is. Zij zijn aangesloten bij Bovag. Moet ik nu de claim indienen bij Bovag of bij Renault Nederland (met afschrift aan de betreffende garage natuurlijk)?

Antwoord Michiel d.d. 7-8-2020

Hartelijk dank voor uw vraag. Een soortgelijke vraag heb ik gisteren beantwoord. Zie daarvoor deze link. Als u nog aanvullende vragen heeft, ben ik u graag weer van dienst.