Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling EDC Renault Captur

Vraag gesteld door J.E. Slaman op 5 augustus 2020

Twee weken terug kreeg ik de melding "controleer automatisch versnelling". Direct naar Renault dealer, deze heeft hem uitgelezen en software van de rekenkast opnieuw geïnstalleerd en geüpgraded. Paar dagen later zelfde melding, terug naar dealer en weer opnieuw software geïnstalleerd. 1 dag later melding weer gevolgd door melding "oververhitting automatische versnelling".

ANWB gebeld, prima geholpen, ook deze heeft een reset gedaan en ik mocht weer verder rijden. Na 15 km rijden weer de melding "controleer automatische versnelling" en kon niet meer vooruit of achteruit. ANWB auto naar dealer gebracht (top) en na storing zoeken en overleg met Renault Nederland moeten de koppeling, 2x vorken en 2x kabels verwisseld worden. Kosten €5000,-.

Renault caput is 5 jaar oud en dus uit de garantie maar met 76.000 km op de teller. Is dit normaal dat dit allemaal stuk is na 75.000 km?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De EDC van uw Renault Captur (2015/ 75.000 km) dient te worden hersteld. Kosten bedragen circa € 4.000,-. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

EDC

Deze 7-traps automaat met dubbele koppeling van Renault geeft wel vaker problemen. Doorgaans is er sprake van een eigen gebrek van de EDC. Als bestuurder heb je geen of nauwelijks invloed op de werking van de transmissie.

Non-conformiteit

Nu alles er op wijst dat het gebrek veroorzaakt is door een eigen gebrek van de EDC. Gelet op het bouwjaar als de kilometrage heeft u een dergelijk gebrek niet te verwachten. Nu de EDC ondeugdelijk blijkt - niet geschikt is voor normaal gebruik - voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst ingevolge art 7:17 BW.

Terug naar verkoper

Voor een geslaagd beroep op non-conformiteit dient u de verkoper de gelegenheid te bieden het gebrek te herstellen. Laat u dit na, dan verspeelt u zodoende uw rechtsvordering.

Kosten reparatie

Ingevolge art 7:21 lid 2 BW komen de volledige kosten voor herstel voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand

Mocht u over rechtsbijstand beschikken, schakel deze dan in op het moment dat u met de verkoper in een impasse geraakt.

Geschillencommissie

Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop leest u op onze website.