Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hulpveren wenselijk?

Vraag gesteld door op 17 juli 2020

Is het te adviseren om hulpveren te laten monteren bij de combinatie Renault Kadjar TCe 140 EDC intens 2018 met Knaus Sport 500 FU 2019?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Renault Kadjar en een Knaus Sport 500FU. U vraagt of hulpveren te adviseren zijn.

Een standaard Knaus Sport heeft een rijklaar gewicht van 1170 kg en een maximum beladen gewicht van 1300 kg, eventueel uit te breiden met naar 1500 kg. Uw Kadjar heeft een leeg gewicht van ongeveer 1300 kg.

Als we uitgaan van de 75% regel, waarbij het maximum beladen gewicht van de caravan maximaal 75% mag zijn van het beladen gewicht van de auto dan betekent dit dat bij een maximaal beladen caravan van 1300 kg uw auto minimaal al 1750 kg moet wegen om te spreken van een veilige comibnatie. Het is dus van belang, dat er flink wat bagage in de auto ligt voor een stabiele combinatie. Daar komt nog eens een kogeldruk van ongeveer 75 kg bij. In totaal drukt er dus best wel wat gewicht op de achteras.

In 2016 hebben we geconstateerd tijdens de trekautotest van dat jaar dat het onderstel en de motor van de Kadjar best wel wat moeite hadden met een caravan. Gelukkig heeft u wel een iets sterkere motor dan de uitvoering uit de de test van toen, maar veel verschil in onderstelafstemming zal er niet zijn.

Het zou mij dan ook niets verbazen als een set hulpveren de stabiliteit van uw combinatie echt ten goede komt.