Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Warmtewisselaar Peugeot

Vraag gesteld door D.J. Heidt op 23 juni 2020

Wat is de levensduur van een warmtewisselaar van een Peugeot 2008 uit 2017. Is 45.000 km niet erg kort?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de te verwachten levensduur is van een warmtewisselaar. Inmiddels is deze van uw drie jaar oude Peugeot 2008 defect.

Ik veronderstel dat u met de warmte wisselaar de condensor bedoelt van de airco. Deze zit feitelijk in de rijwind gemonteerd, vergelijkbaar met de radiateur van het koelsysteem.

De genoemde levensduur is feitelijk veel te kort. Je zou daar minimaal drie keer zo lang mee moeten kunnen doen, tenminste zo'n 10 jaar. De vraag is echter wát er stuk is en waardoor. Vermoedelijk is er sprake van een lekkage en in verreweg de meeste gevallen is dan door een oorzaak van buitenaf. De locatie van de condensor, direct in de rijwind, maakt deze wel ontvankelijk voor steenslag. Een opspattend steentje kan net heel onfortuinlijk de condensor raken en vervolgens lek gaan. Helaas is dat overmacht en kunt u dat niet claimen bij de verkoper.

Is het gebrek niet ontstaan van buitenaf, dan moet u zeker een beroep doen op conformiteit. Dan voldoet het product niet aan de te verwachten levensduur en moet de verkoper aansprakelijk gesteld worden.