Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschillende banden

Vraag gesteld door op 26 juni 2020

We hebben anderhalve maand geleden een 2e hands auto aangeschaft en komen er net achter dat er verschillende soorten en maten banden onder de auto zitten. Bij aankoop waren het 3 verschillende merken, waar wij niet mee akkoord gingen. Wij wilden alleen tot aankoop over gaan met maximaal één merk per as. Toen heeft de dealer er twee nieuwe all-season banden omheen gelegd, dit hebben we echter niet ter plekke gecontroleerd.

Anderhalve maand later komen we erachter dat het winterbanden zijn en ook nog eens een andere maat, namelijk 175/65 i.p.v. 175/70. Aan de voorkant zitten wel all-season banden, een gevaarlijke sitiatie dus.

Alvorens de dealer te contacten, zou ik graag willen weten of dat überhaupt nog mogelijk is, zo lang na aankoop. We hadden het natuurlijk ter plekke moeten controleren, maar we vertrouwden hem op zijn woord (en natuurlijk zijn blauwe ogen). Het gaat om een Toyota Corolla 1.4 VVT-i Terra uit 2000.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft onlangs een occasion gekocht. Tijdens de onderhandelingen voor verkoop heeft u opgemerkt dat er drie verschillende merken banden onder de auto waren gemonteerd. Onder voorwaarden dat ten minste op iedere as gelijke banden zouden worden gemonteerd is de koopovereenkomst tot stand gekomen.

Inmiddels heeft u opgemerkt dat de nieuw gemonteerde banden op de achteras een andere maat hebben dan de banden op de vooras en dat er winterbanden zijn gemonteerd. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is ten opzichte van de verkoper. Ook wilt u graag weten of u door tijdsverloop niet uw rechten heeft verspeeld.

De overeenkomst

Uit de overeenkomst volgde voor u de verplichting om de koopprijs te voldoen. De verkoper moest de overeengekomen auto aan u overdragen en zorgdragen dat per as banden van eenzelfde merk gemonteerd zouden worden.

Winter- of all-seasonband

Afhankelijk van wat partijen zijn overeengekomen, kan het plaatsen van winterbanden een gebrek opleveren als bedoeld in de wet. U schrijft dat de dealer heeft medegedeeld er twee all-seasonbanden onder te leggen. Als u deze mededeling kunt bewijzen, dan voldoen de geleverde banden niet aan de overeenkomst en is er sprake van een gebrek en hiermee van non-conformiteit.

Andere maat

Het advies is om altijd vier maal dezelfde bandenmaat en viermaal hetzelfde type te gebruiken. Het gebruik van een andere maat of type band kan een negatief effect hebben op de wegligging en de prestaties. Zolang de banden op één as eenzelfde maat hebben, is het echter toegestaan om hiermee te rijden. Ook is het formeel toegestaan om een combinatie van winterbanden met all-seasonbanden te rijden.

Rechten bij non-conformiteit

Als een product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan op grond van de overeenkomst mocht hebben en dit gebrek al bij aflevering aanwezig was, kunt u van de verkoper o.a. herstel of vervanging eisen. De verkoper moet dan op zijn kosten het gebrek verhelpen, in uw geval banden die wel aan de overeenkomst voldoen monteren.

Klachtenplicht

Voor een beroep op uw rechten bij non-conformiteit is het van belang dat u de verkoper tijdig aanspreekt. In uw geval is een kennisgeving van het gebrek tijdig, als u deze binnen twee maanden na ontdekking van het gebrek geeft.

Conclusie

Van een professionele verkoper mag worden verwacht dat deze op de hoogte is van de nadelige gevolgen van het rijden met verschillende maten en soorten banden. Echter kan mijns inziens juridisch niet worden afgedwongen dat deze banden worden vervangen op die grond, omdat de combinatie opzichzelfstaand is toegestaan.

Als u kunt bewijzen dat is afgesproken dat all-seasonbanden gemonteerd zouden worden, dan kunt op deze grond wel een kosteloze vervanging van de banden voor all-seasonbanden eisen.

Ik raad u aan om de verkoper aan te spreken op de kennelijke vergissing en te vragen of hij de banden kan wisselen voor een paar all-seasonbanden. Ook raad ik u aan om bevestiging te krijgen dat is overeengekomen dat all-seasonbanden zouden worden gemonteerd. Mocht u er onderling niet uitkomen dan is het in een procedure noodzakelijk dat u kunt bewijzen dat de ‘verkeerde’ vanden zijn gemonteerd.

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze website.