Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk

Vraag gesteld door F. Delgman op 22 mei 2020

Als ik de caravan met 90 kg druk op het neuswiel op de auto hang, wordt deze 90 kg dan bij het gewicht van de auto gerekend, dan zou dat betekenen dat het laadvermogen van de auto met de kogeldruk afneemt en de verhouding auto caravan gunstiger wordt. Gelijktijdig is mijn vraag of de kogeldruk van de caravan bij het totaalgewicht van de caravan hoort of bij de auto, een caravan wordt op de as gemeten bij een contole.

Ik hoor allerlei verhalen en wil graag van u weten hoe het nu precies zit.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wilt weten hoe het nu zit met de kogeldruk. Moet die bij bij het gewicht van de auto geteld worden of hoort die bij het gewicht van de caravan?

Als u met een caravan gaat rijden, krijgt u te maken met allerlei gewichten. Gewichten die wettelijk toegestaan zijn omdat dit door de wet of het rijbewijs bepaald is, een voorbeeld hiervan is dat met een BE rijbwijs andere gewichten gelden dan met een rijbewijs B.

Daarnaast zijn er gewichten die vastgesteld zijn door de maxima van de voertuigfabrikant (auto en caravan). Er zijn gewichten die bij een controle gemeten worden, en ook de ANWB hanteert nog een richtlijn voor veilig rijden met een caravan.

Eigenlijk is de stelregel dat geen enkel maximum, overschreden mag worden voor de wet. Als een caravan op een weegbrug gezet wordt, mag die beladen niet zwaarder zijn dan op het kenteken staat vermeld. Een veelgehoord fabeltje is dat de kogeldruk niet als laadvermogen telt omdat dit gewicht op de auto zou rusten. Met weegplaten bent u dan niet te zwaar op een weegbrug wel. Kogelduk is dus géén extra laadvermogen.

Hetzelfde geldt voor de maximale treinmassa, die staat op het kenteken en mag niet overschreden worden. Dat geldt ook voor het maximale laadvermogen van de auto. De kogeldruk rust wel als gewicht op de auto en moet u dus meetellen in het maximaal te beladen gewicht van de auto. Met weegplaten gewogen, bent u te zwaar als u geen rekening houdt met de kogeldruk en de auto daarbij maximaal gaat beladen.

Om echt veilig op weg te gaan, hanteren wij niet voor niets de 75% regel. Het maximum gewicht van de beladen caravan (dus inclusief kogeldruk) mag niet meer zijn dan 75% van het beladen gewicht van het trekkend voertuig. Pas dan is er sprake van een veilige combinatie. Uiteraard mogen de door de fabrikant vastgestelde maxima niet overschreden worden. Op deze webpagina vindt u alles over kogeldruk en het laadvermogen.