Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verantwoorde caravantrekker

Vraag gesteld door P.W.H.M. Bakers op 8 maart 2020

Ik overweeg een Mitsubishi Outlander 2.0 PHEV te kopen. Ik ben in het bezit van een Knaus Sudwind 500EU (toelaatbaargewicht 1500 kg.) caravan. Is het verantwoord om met deze auto de caravan te trekken. Of kan dat alleen met een benzine versie.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt weten of de PHEV vversie van de Mitsubishi Outlander een goed alternatief is voor de benzine versie. We hebben een aantal (plug-in) hybride auto's voor de Kampeer en CaravanKampioen gereden, waaronder de vorige en ook huidige Mitsubishi Outlander. De ervaringen zijn over het algemeen postief. Fabrikanten geven soms een lager trekgewicht op voor een hybride variant, maar dat lijkt eerder met voorzichtigheid (garantie!) te maken dan dat de techniek het niet aan zou kunnen. De fabrikant geeft bij de typegoedkeuring zelf op waar met welk gewicht er getest moet worden en daar moet dan o.a. een 12% helling mee kunnen worden genomen.

In onze Caravantrekker kunt u het verschil vinden in prestaties en verwachtte wegligging tussen verschillende auto's. Dit programma is deze week overigens wegens werkzaamheden niet te gebruiken, maar dat is uiteraard binnenkort weer het geval.

De ondersteuning van de elektromotor zorgt voor een hoog koppel, precies wat je wilt bij een caravantrekker. Alle wielen worden aangedreven, al dan niet eleketrisch, en daardoor rijdt de Outlander PHEV erg gemakkelijk met een caravn weg. Het extra gewicht van een accupakket is goed voor een stabiele wegligging. Nadeel is het forse elektriciteitsverbuik, er blijft weinig over van de voordelen van een (plug in) hybride auto op dit gebied als er een caravan getrokken wordt. Het brandstofverbruik valt daardoor onder die omstandigheden vaak tegen, 1 op 7 (14L/100km) is geen uitzondering bij forse belasting.