Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade uitkering bij total-loss

Vraag gesteld door B.M. van Nieuwmegen op 16 maart 2020

Mijn vrouw heeft (had) een peugeot 108, van nov 2018, aangekocht in okt. 2019 voor E 9.950,- (nw.waarde E 13.250) en is allrisk verzekerd, bij promovendum, polisvoorw: p2011.1 casco rubriek 1. De auto is door brandschade inmiddels total-loss verklaard.

In de polisvoorwaarden van promovendum staat het volgende: Indien u niet de eerste eigenaar bent, geldt: indien de auto tussen 1 en 3 jaar oud is, een afschr.regeling van 2% per maand vanaf de 13e maand. Mocht de dagwaarde v.d. auto hoger zijn dan het hier berekende bedrag, dan geldt als waarde de dagwaarde.

Tevens staat vermeld: indien er sprake is van totaalverlies, dan bent u met het uitgekeerde schadebedrag en indien vtp de restwaarde, in staat om een gelijkwaardige auto terug te kopen.

Onze vraag is: hebben wij nu recht op de bepaling in de polisvoorwaarden van de nieuwwaarde in 2% per maand, of hebben wij alleen recht op de dagwaarde plus restwaarde?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw auto is door brandschade onherstelbaar beschadigd. De auto was allrisk verzekerd. U heeft een vraag over de uitkering door de verzekering. U wilt graag weten welk bedrag zal worden uitgekeerd.

Polisvoorwaarden

Volgens de polisvoorwaarden van uw verzekering heeft u bij een totaalverlies van de auto recht op het verschil tussen de waarde van de auto direct voor de schade en de waarde van de auto na de schade. De waarde van de auto wordt berekend door het toepassen van afschrijvingen op deze waarde.

Afschrijving op waarde

U bent niet de eerste eigenaar en de auto is voor het eerst toegelaten in november 2018. Uit de voorwaarden van de verzekeraar volgt dat in dat geval een afschrijving op de nieuwwaarde moet worden toegepast van 2% per maand of gedeelte van een maand. Als de dagwaarde hoger is dan het berekende bedrag na afschrijving dan keert de verzekering de dagwaarde uit.

Berekening

Over de eerste 12 maanden wordt voor de berekening van de uit te keren waarde, geen afschrijving gedaan op de waarde. Alleen over de dertiende tot en met de zestiende maand wordt in dit geval een afschrijving berekend. Er moet dus 8% van de nieuwwaarde worden afgetrokken om de restwaarde te berekenen. De restwaarde zou volgens deze berekening € 12.190,- zijn. Dit bedrag is hoger dan de dagwaarde van de auto.

Conclusie

De verzekeringsmaatschappij zal in dit geval gehouden zijn een bedrag uit te keren dat gelijk is aan de nieuwwaarde minus de afschrijving op deze waarde.

Voor meer informatie over de uitkering van een verzekering als de auto als total loss moet worden beschouwd verwijs ik u graag naar onze website.