Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dashboard verlichting

Vraag gesteld door T.G. Schaake op 27 maart 2020

Van onze ford fiesta uit 2012 blijft de verlichting van de aanwijzers (km teller toerenteller enz.) branden als ik de auto (met de afst. bed.) op slot doe en daarna de klep pas sluit. Ook als ik alleen de klep ontgrendel en dan weer sluit blijft deze verlichting branden. ik moet dan nogmaals via de afst. bed. de hele auto op slot doen.

De dealer zegt dat dit komt door een zwakke accu, maar de accu geeft een spanning af van 12,1 volt in beiede situaties "dit lijkt mij een onzin verhaal". Kunt u mij tippen wat wel de oorzaak zou kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Fiesta heeft een specifieke storing. Uw garage geeft als oorzaak aan dat de accu te zwak is.
 
Ik kom géén duidelijke herkenbare oorzaak tegen voor dit verschijnsel. De Wegenwacht meldt wel het volgende in relatie tot elektronica problemen: ‘’Een slechte verbinding tussen de accu en de zekeringkast kan tot allerhande klachten leiden en is in principe een kwestie van de hele boel een keer opnieuw goed vastzetten. Er zit een massacontact bij het linker achterlicht, dat wel eens los wil raken, maar dan wel de hele auto in de war schopt. De Wegenwacht kent het euvel en zet het contact vast’’.

Overigens zou de accuspanning in rust ongeveer rond de 12,7 V moeten zijn en is 12,1 V dus wel wat aan de lage kant. Dus de theorie van de garage wil ik niet per definitie als onzin afdoen. Maar misschien dat de bovenstaande suggesties van de Wegenwacht éérst eens nagelopen kunnen worden alvorens de accu te vervangen of desnoods om te wisselen.