Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK-keuring ook mogelijk in Oostenrijk?

Vraag gesteld door op 1 april 2020

Mijn auto moet APK gekeurd worden (uiterlijk 20 april). Ben in Oostenrijk en weet niet wanneer ik naar NL kom. Zeker niet in april. Is APK keuring ook mogelijk in Oostenrijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vanwege uw verblijf in Oostenrijk kunt u gezien de huidige situatie niet op tijd in Nederland terug te zijn voor de verplichte APK.
 
Een geldige APK in Oostenrijk is helaas niet mogelijk als alternatief, De RDW meldt overigens het volgende omtrent dit probleem;

Door de coronamaatregelen kan ik mijn auto niet (op tijd) APK laten keuren. Kan ik na de vervaldatum blijven rijden of ben ik in overtreding? Na de vervaldatum is uw APK niet meer geldig en mag u niet rijden. Op de vervaldatum mag u nog rijden om het voertuig APK te laten keuren. Is uw APK niet meer geldig? Neem dan contact op met uw garage om te bespreken of er mogelijkheden zijn om uw auto voor een APK-keuring bij de garage te krijgen.
 
De laatste opmerking is voor u niet van toepassing vanwege uw verblijf in Oostenrijk.

APK verlopen: wat nu?

Het kan gebeuren dat uw auto helaas niet op tijd APK-goedgekeurd is. Artikel 11 van het Besluit Voertuigen is ingesteld om ruimte te geven alsnog aan de APK-keuringsplicht te voldoen. Volgens dat artikel mag het voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan (je mag er dus niet mee rijden!), zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan en is voor u dan ook geen oplossing.
 
Volgens de laatste berichten zijn er omtrent dit probleem contacten geweest tussen het ministerie en de RDW. Hopelijk wordt er een coulante oplossing bedacht zoals bijvoorbeeld het tijdelijk opschorten van de vervaldatum. Wij begrijpen uw zorg maar gezien de overmacht verwachten wij een passende oplosing. De ANWB houdt de vinger aan de pols en zal nieuws omtrent dit probleem op de website communiceren.