Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versleten achterbanden

Vraag gesteld door op 24 februari 2020

Mijn Suzuki S-Cross, km stand 37073, heeft versleten achterbanden. Afgekeurd en nieuwe banden laten plaatsen. Meer zelfde klachten hierover. Oorzaak: achteras is uit het spoor gezet, banden staan dan iets schuin waardoor slijtage op de bovenste bandvlakken slechts aan 1 kant optreedt. Er wordt gezegd dat de wegligging hierdoor beter is.

Kan ANWB een inspectie bij mijn auto uitvoeren zodat ik bewijs heb wat er aan de hand is. Ik vind het van de gekke dat ik bij 60.000 km-stand over een tijdje 4 nieuwe banden moet aanschaffen. Ik rijd 54 jaar auto en dit is mij nog nooit eerder overkomen. Bij mijn dealer was dit niet bekend (?) zodoende heb andere dealer gebeld die wel op de hoogte waren van de snelle slijtage van de achterbanden.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Suzuki SX4 S-Cross met kilometerstand 37.073 km heeft versleten achterbanden. Tevens zijn de banden schuin afgesleten.

Dit is een probleem dat vaker voorkomt. De wielstanden van de achterwielen zijn niet verstelbaar en in eerste instantie zou dus de gehele achteras vervangen dienen te worden. Inmiddels is de oplossing gevonden in het plaatsen van shims waardoor de wielstanden toch gecorrigeerd kunnen worden lees ik op diverse fora.

U moet dus terug naar de verkoper van de auto en die in de gelegenheid stellen dit probleem voor u op te lossen. Voor inspectie van de wielstanden kunt u niet bij ANWB terecht maar elk bandenbedrijf kan, ook in opdracht van uw dealer, een rapport opmaken met de huidige wielstanden.

Eventueel vindt u op onze website een stappenplan klachten na aankoop.

Reactie ANWB-lid op 9 maart 2020

Dealers hebben allemaal een "Technisch Bulletin" ontvangen waarin staat dat er bovenmatige slijtage kan optreden bij de achterbanden en hoe ze moeten handelen. Mijn garage gaat nu - na een stevig gesprek - de auto laten uitlijnen en dan bekijken wat er aan de hand is en daarna evt. iets aanpassen of vernieuwen van de achteras.

Voorbanden S-cross staan ook iets schuin, maar zodra je gaat rijden, trekt de band weer recht zodat het profiel gelijkmatig slijt. Bij achterbanden is de stand van de band schuiner. Bij mijn achterbanden was het profiel aan de buitenkanten voor de helft totaal versleten bij 37.000 km en 4jr. Mijn rijstijl is rustig en omdat ik senior ben rijd ik nog maar 10.000 per jaar, dus garantie-periode is reeds gepasseerd (3 jaar of 100.000 km).

Er bestaat ook nog de term "non-conformiteit" dwz voldoet niet aan de verwachting. Immers het is niet gewoon dat banden zo snel versleten zijn. Ik hoop dat het mankement gevonden wordt zodat dat verholpen kan worden en evt.mijn nieuwe banden nog vergoed worden. Succes ermee andere S-Crossers.