Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minivan huren in Amerika

Vraag gesteld door op 23 februari 2020

Wij willen deze zomer met 8 personen naar Amerika. Ik las al dat je deze op een gewoon rijbewijs in één auto zou mogen vervoeren. Maar mag dit  ook in een minivan die geschikt is voor 12 personen. En zo nee, er is een bestuurder die een vrachtwagenrijbewijs heeft. Zou deze wel de minivan met 7 inzittenden mogen besturen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent van plan om deze zomer naar Amerika te gaan met 8 personen. Uw vraag is of u met een gewoon rijbewijs een minivan mag besturen die geschikt is voor 12 personen. En uw volgende vraag is of iemand met een vrachtwagenrijbewijs een dergelijke minivan met 7 mede-inzittenden mag besturen.

Ik neem aan dat u met een gewoon rijbewijs het rijbewijs B bedoelt. In dat geval mag u met een motorvoertuig rijden met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg, die niet is ingericht voor het vervoer van meer dan 9 personen ( inclusief de bestuurder).

Wat betreft de bestuurder met het vrachtwagenrijbewijs:

  • Voor het rijbewijs C geldt dat men een motorvoertuig mag besturen waarvan de maximum toegestane massa meer bedraagt dan 3500 kg, maar die niet bestemd is voor vervoer van meer dan 9 personen (inclusief de bestuurder).
  • Voor het rijbewijs D geldt dat men een motorvoertuig mag besturen bestemd voor personenvervoer, met meer dan 8 personen.

Conclusie: u mag niet met een motorvoertuig rijden die geschikt is voor 12 personen. Of degene met het vrachtwagenrijbewijs dit mag, is afhankelijk van categorie van het rijbewijs.

Uitgebreide informatie over de rijbewijzen vindt u op de website van de RDW.