Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog brandstofverbruik nieuwe auto en trillingen auto tijdens rijden

Vraag gesteld door M. Heeren op 12 februari 2020

Ik heb sinds 3 weken een 2e hands auto aangeschaft. Het is een Volvo V40 190pk en 2 liter motor en T4 benzine motor. Auto met bouwjaar 2018. Dit is een volvo select auto.

Nu treden er een aantal problemen op. Deze zijn:

  1. Auto trekt jaar rechts vanuit stilstand.
  2. Tijdens rijden over klinkerweg beweegt het stuur zich van links naar rechts zoekend gedrag.
  3. Voel je trillingen in het stuur na starten motor en tijdens rijden en voel je trillingen in het stuur, de pook en in de bodemplaat waar de pedalen zich bevinden. Bij eerste 3 versnellingen tot aan 50 km per uur veel trillingen in bodemplaat en hierna als je verder opschakelt richting de 6e versnelling wordt het uiteindelijk minder trillingen.  Waar kan dit aan liggen? Ophanging, aansrijfas, banden of motor?
  4. Als laatste is het brandstofverbruik erg hoog. Auto rijdt gemiddeld 1 op 12 als je over de snelweg rijdt. Dit is met snelheid rond 120 km per uur op cruisecontrol.

Volgens specificatie zou auto 1 op 17 rijden voor snelweg en 1 op 13 in stad.

Wat moet ik in deze doen als je bovenstaande punten leest? Het is een Volvo Select Auto. En wat als ze oorzaak trillingen niet kunnen vinden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een gebruikte Volvo gekocht uit het Volvo Select programma wat onder meer betekent dat u minimal een jaar garantie heeft en 30 dagen omruilgarantie. U beschrijft een aantal klachten.

De auto trekt naar rechts bij wegrijden en de auto vertoont een 'zoekerig' stuurgedrag. Dat lijkt me geen producteigenschap. Zitten de originele velgen onder de auto? Wanneer er velgen zijn gemonteerd met een andere ET-waarde dan staan de wielen verder naar binnen of naar buiten waarmee de spoorbreedte en daarmee de stuurgeometrie verandert. Bij oneffenheden of spoorvorming kunt u reacties voelen in het stuur, wat dus niet zou moeten.

Trillingen kunnen veroorzaakt worden door onbalans in de band/velgcombinatie, onronde banden (hoogteslag of platte kant), kromme velgen of versleten aandrijfassen. Door goed in kaart te brengen wanneer de trillingen zich voordoen kan de oorzaak worden opgespoord.

Het brandstofverbruik wordt opgegeven in 'stad' en 'buitenweg'. Met buitenweg wordt geen snelwegrit bedoeld. Het gemiddelde praktijkverbruik van deze auto is volgens Travel Card/TNO 1 op 13,4 en volgens de verbruiksmonitor van AutoWeek 1 op 11,6. Een verbruik van 1 op 12 op de snelweg is niet buitensporig.

Als de dealer de oorzaak van de trillingen niet kan vinden bent u hopelijk op tijd om van de omruilgarantie gebruik te maken.