Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij welke aanhangwagen moet ik een staalkabel gebruiken?

Vraag gesteld door J. Jansen op 23 februari 2020

Het is mij nog steeds niet duidelijk bij welke aanhangwagen er een staalkabel verplicht is.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

 U vraagt wanneer er op een aanhanger een losbreekkabel verplicht is en wanneer een hulpkoppeling.

Een losbreekkabel is verplicht bij een aanhangwagen boven de 1500 kg. Deze aanhanger moet voorzien zijn van een oplooprem en een losbreekkabel.

Ongeremde aanhangwagens moeten voorzien zijn van een hulpkoppeling  (losraakbeveiliging). De ‘losraakbeveiliging’ van een ongeremde aanhanger bestaat uit een, vlakbij de koppeling, aangebrachte kabel of ketting. Deze moet de functie van de koppeling overnemen als de aanhanger onverhoopt los zou raken van de auto.

De wettelijke grens zit dus op 1500 kg, in de praktijk zijn aanhangers onder de 750 kg ongeremd en hebben aanhangers met een maximum toelaatbare massa van meer dan 750 kg een oplooprem met breekkabel.

Meer informatie over de breekkabel vindt u op onze website.

 

Reacties

P. Sipkema

Auteur - 4 mei 2023

Wat is de regel betreffende hulpkoppeling voor een motorfies met aanhangwagen?

Jos

ANWB Expert - 5 mei 2023

Het voertuigreglement laat wat betreft de eisen over de Verbinding tussen motorfiets en aanhangwagen het onderstaande zien. Wat dat betreft duidelijk anders dan bij een aanhangwagen trekkende auto waar wel duidelijk eisen zijn over het gebruik van een hulpkoppeling. Een hulpkoppeling wordt echter in het onderstaande niet genoemd, is dus niet verplicht en lijkt mij wat veiligheid betreft ook niet wenselijk.

1.Indien de motorfiets is voorzien van een inrichting tot het koppelen van een aanhangwagen, moet deze inrichting deugdelijk zijn bevestigd en mag deze niet zijn gescheurd, gebroken, in ernstige mate door corrosie zijn aangetast of vervormd. 
2.Bij een inrichting als bedoeld in het eerste lid, die is voorzien van een koppelingskogel moet de diameter van de kogel ten minste 49 mm bedragen.