Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ABS

Vraag gesteld door op 19 februari 2020

Als ik met mijn auto, een chevrolet kalos uit 2004, heel langzaam afrem, trilt mijn rempedaal erg dat voelt erg eng. Kan ik hier mee doorrijden, of beter van niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Wanneer u langzaam afremt met uw Chevrolet Kalos voelt u een trilling in het rempedaal.
 
Het gaat kennelijk om langzaam afremmen en geen noodstop met geactiveerde ABS. Zoals u het verschijnsel omschrijft duidt dat op een kromme remschijf. Meestal voel je dat vooral in het stuur wanneer het van de voorremmen afkomstig is. Deze Kalos beschikt achter over remtrommels en sluit ik niet uit dat het van de achterremmen afkomstig is. Dat merk je meestal nadrukkelijk in het rempedaal. Dat zou kunnen duiden op een kromme remtrommel.
 
Wanneer de auto verder zonder klachten remt, is dit met name een onprettig gevoel en kan ik me voorstellen dat u dat als onveilig ervaart. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn maar voor uw gemoedsrust is het beter hier naar te laten kijken. Dat hoeft niet per se op heel kort termijn maar als het ten koste gaat van het rijplezier dan is dat niet fijn.

Uw garage kan met het gebruik van de handrem testen of het inderdaad van de achterremmen afkomstig is en na onderzoek tot een diagnose komen. Maar mogelijk zou u nieuwe remtrommels en remschoenen moeten hebben om dit op te lossen.