Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe auto gekocht

Vraag gesteld door A. Hoogeveen op 23 januari 2020

Ik heb een koopovereenkomst getekend in oktober 2019 voor de levering van  een nieuwe kia niro.De auto betaald in december 2019
De auto kan pas geleverd worden in januari rond de 20e
Belt de dealer de dag voor dat we auto zouden ophalen dat de auto 503 euro duurder wordt ivm de verhoging van de bpm .
Kan dit zomaar
Naar mijn idee had de dealer dat moeten weten dat de auto in 2020 duurder r werd en dat op getekende overeenkomst moeten zetten.
En niet opeens een dag voor aflevering bellen dat de auto 503 euro duurder is

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

U heeft een nieuwe auto gekocht en betaald. De verkoper heeft u onlangs verteld dat bij aflevering een extra bedrag moet worden betaald in verband met de verhoging bpm. U vraagt zich af of dit is toegestaan of dat de verkoper de auto moet afleveren en de bpm verhoging voor zijn rekening moet nemen.

BPM
De belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) raakt bij een nieuwe auto verschuldigd op het moment dat de auto voor het eerst te naam wordt gesteld.

Bovag voorwaarden
Bij de koop van een nieuwe auto zijn de Bovag voorwaarden van toepassing. In het geval dat u als particulier de auto koopt, mag de verkoper de prijs wijzigen als gevolg van hogere belastingheffing.

Conclusie
De verkoper mag het verhoogde bpm tarief aan u door berekenen en deze meerprijs raakt verschuldigd bij aflevering. Als de auto vóór 1 januari 2020 te naam zou zijn gesteld was het oude bpm-tarief van toepassing geweest. Omdat de dealer u hiervan niet op de hoogte heeft gebracht raad ik u aan om in overleg met de dealer een regeling te treffen voor deze kosten.

Voor meer informatie over de bpm verwijs ik u graag naar onze website.