Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koplampverlichting

Vraag gesteld door J.G.A. Veeninga op 27 december 2019

Onze Ford Fusion is van 1909. Kun je bij het wisselen van koplichtlampen gebruik maken van LED-lampen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u in uw Ford Fusion LED-lampen mag plaatsen.

Vermoedelijk is uw auto een eeuw jonger dan het opgegeven bouwjaar.

U heeft een vraag over after-market ledverlichting ter vervanging van bestaande halogeenlampen. Gebruik van LED of Xenonlampen in het bestaande armatuur kan in strijd zijn met Europese regelgeving. De auto is typegoedgekeurd met halogeenlampen. Ook hebben LED-bulbs met fittingen voor bestaande armaturen geen E-keurmerk.

LED heeft wel voordelen ten opzichte van halogeenlampen. De levensduur is langer en dat bevordert de veiligheid. Als de lampen verder zouden voldoen aan dezelfde eisen als lampen die wél een E-keurmerk krijgen (lichtopbrengst, passend voor de armaturen dus geen afwijkingen in lichtbundel, geen verblinding) dan zie ik er wel voordelen in. Maar op dit moment staat de regelgeving gebruik van deze lampen nog tegen. Bij de productinformatie van deze lampen staat ook vermeld dat ze niet mogen worden gebruikt op de openbare weg.

Wanneer de geplaatste LED-lampen wat lichtbeeld, afstelling en kleur voldoen aan de APK regelgeving hoeft dat niet het probleem te zijn. Maar formeel is het dus niet toegestaan en is ons advies uitsluitend de lampen te gebruiken die bestemd zijn voor het betreffende armatuur.

 

===============================

Update (november 2023)
Het antwoord van de RDW op de vraag of het vervangen van voertuigverlichting door LED-lampen is toegestaan in Nederland vindt u hier: Mag je halogeen autoverlichting vervangen door LED-lampen? | ANWB