Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewichtsverdeling caravan/auto

Vraag gesteld door J.J.G. Dons op 2 december 2019

Wij hebben een Volkswagen Tiguan, die leeg 1500 kg weegt en een Sprite Europa 470, die beladen max 1350 kilo weegt. Wij hebben interesse in een Fendt Saphir 445 TFB, leeg gewicht 1178 kg, te beladen tot 1500 kg. Nu is mijn vraag, als ik de caravan tot 1500 kg laad en de kogeldruk is 75 kg, kan ik deze kogeldruk om een berekening te maken bij caravantrekker dan bij het gewicht van de auto en personen/belading optellen en van het gewicht van de caravan afhalen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft interesse in een Fendt 445TFB en u vraagt zich af of u de kogeldruk op kunt tellen bij het gewicht van de auto als u een berekening gaat maken in de caravantrekker.

Totaalgewicht

Met een caravan van 1500 kg beladen en een auto met een leeggewicht van 1500 kg zoekt u sowieso de grens op. De kogeldruk maakt onderdeel uit van het gewicht van de caravan. Als u dus gaat rekenen met de caravantrekker, maakt het gewicht wat op de kogel rust onderdeel uit van het totaalgewicht van de caravan.

Wij hanteren dat het beladen gewicht van de caravan niet meer mag bedragen dan 75% van het beladen gewicht van de auto. Stel dus dat uw Fendt 445TFB tot 1500 kg beladen heeft, dan moet uw auto beladen minimaar 2000 kg wegen om te kunnen spreken van een veilge combinatie. Uiteraard is dit niet het enige.

In de caravantrekker kunt u zien hoe uw auto presteert in combinatie met de door u gekozen caravan. Hierbij houden we dan rekenening met zaken als maximaal hellingspercentage en prestaties. Gaat u bijvoorbeeld veelvuldig de bergen in, dan kunt u daar rekening mee houden.

Advies

Of in uw geval er toch sprake is van een veilige combinatie zal vooral afhangen van het Type Touran wat u heeft en hoe u de auto en de caravan gaat beladen. Mocht onze caravantrekker uw combinatie toch als veilig beschouwen dan zou ik u mee willen geven het adviesgewicht van de beladen caravan niet te overschrijden.