Fijnstoftoeslag (roettax)
Vraag gesteld door op 15 december 2019
Vorige week kreeg ik onverwacht een brief van de Belastingdienst dat ik extra motorrijtuigenbelasting moet betalen voor mijn oude camper die op diesel rijdt. Ik was onaangenaam verrast. Klopt dit wel, en zou de ANWB hier nog wat tegen kunnen doen?
Ik snap best dat we wat moeten doen aan vervuilende auto’s, maar ik rijd zelden met mijn camper en dan ook in het buitenland. Het voelt oneerlijk.
Antwoord van Monique
ANWB ExpertDank voor uw melding waarin u uw ongenoegen kenbaar maakt over de wetswijziging om de fijnstofuitstoot van oude diesels te belasten. U wilt weten of de ANWB hier nog iets aan kan doen.
Wat kan de ANWB doen
Het gaat in dit geval om de fijnstoftoeslag; dat is een extra belasting voor personenauto’s of bestelauto’s met een dieselmotor zónder af-fabriek roetfilter en een fijnstofuitstoot van meer dan 5 milligram per kilometer.
Wij vinden het heel vervelend voor u, maar wij kunnen hierin niets betekenen. Hieronder lichten we graag toe wat daar aan ten grondslag ligt:
Een paar jaar geleden is deze fijnstoftoeslag (roettaks) door de overheid in de Autobrief II, 2015 aangekondigd. De Autobrief II is een brief van de regering waarin een pakket aan maatregelen wordt aangekondigd op het gebied van autobelastingen. In dat pakket aan maatregelen zaten goede dingen voor de leden, zoals verlaging van de BPM en een lagere MRB.
In dezelfde brief stond ook de aankondiging dat de meer vervuilende auto’s zwaarder (roettax) zouden worden belast. Helaas zorgt deze roettax er dus voor dat een kleine groep leden meer moeten betalen. Destijds waren wij blij dat de roettax pas in 2019 inging, omdat leden hierop konden anticiperen. Daarna is de belasting nog een jaar uitgesteld.
We hebben hierover destijds geschreven op het ANWB Expert platform en op anwb.nl. Maar we kunnen ons voorstellen dat het onderwerp pas gaat leven als de brief van de belastingdienst op de mat ligt.
Gezien de huidige ontwikkelingen in Nederland wat betreft luchtkwaliteit, het Klimaatakkoord en het Programma Aanpas Stikstof (PAS) zien wij geen ruimte om dit besluit van de overheid te heronderhandelen of voor uitzonderingen te pleiten.
Wat zijn uw mogelijkheden?
Als u een voertuig niet zo vaak gebruikt, is het misschien mogelijk om uw auto/camper tijdelijk te schorsen voor de tijd dat u hem niet gebruikt. Meer details over schorsen van het kenteken zijn te vinden op de website van de RDW.
Meer informatie over de roettax vindt u op onze website.
Deel deze pagina