Mistachterlicht op fietsdrager
Vraag gesteld door F.A.M. van Wittmarschen op 16 november 2019
Ik heb een buscamper met een busbiker fietsdrager. Die heeft dus zijn eigen verlichting die overigens de verlichting van de bus niet in de weg zit. De vraag is nu of zowel op de bus als op de fietsdrager het mistachterlicht mogen branden. Als ik het verhaal hierover op de site van de ANWB goed interpreteer dan mag het mistachterlicht in Nederland op de busbiker samen met het mistachterlicht van de bus branden, maar hoeft het niet. Echter, in het buitenland moeten ze allebei branden. Is deze interpretatie correct?
Antwoord van Jos
ANWB ExpertU vraagt of de mistverlichting van de fietsendrager gezamenlijk met de achtermistlamp van de auto mag branden.
Aan een fietsdrager worden andere eisen gesteld dan aan een aanhanger. Het wordt gezien als last en kent daarom formeel géén mistachterlicht verplichting.
Zie artikel 5.18.7 punt e: Regeling voertuigen "Indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers, die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager."
Daarom is verlichting met een 7-polige stekker dus ook voldoende. En wanneer je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen mag je in het buitenland zo ook aan het verkeer deelnemen. In steeds meer gevallen kom je toch óók een aanwezig mistachterlicht tegen, vaak ook met achteruitrijverlichting. Deze verlichting is voor een fietsendrager wel gewoon toegestaan. Er is dan ook geen bezwaar wanneer de mistachterlicht gezamenlijk brandt met die van de auto.
Overigens is het voeren van mistverlichting achter niet verplicht en zelfs verboden wanneer het zicht méér is dan 50 meter.
Deel deze pagina