Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DOT aanduiding banden

Vraag gesteld door op 14 november 2019

De betekenis van de DOT code is mij bekend. Deze viercijferige code geeft het weeknummer en het jaartal aan van de productiedatum van de band. Voor deze viercijferige code staan vaak vier letters. En daarvoor staat vaak nog een code met cijfers en letters. En daarvoor staat het woord DOT. Mijn vraag: moet het woord DOT zelf ook altijd op de band staan? Het gaat om een originele Ford set met Continental WinterContact TS 860 winterbanden op originele Ford velg. De dot code is 2216. Maar het woord DOT zelf staat niet op de band. De rest wel.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de DOT aanduiding die u op de winterbanden van uw Ford niet tegenkomt.

De DOT (Department of Transportation) code van de band geeft de productiedatum aan zoals u zelf al omschrijft maar ook nog andere fabriekscodes. DOT is een Amerikaanse markering en zegt feitelijk dat deze band ook in de VS verkocht mag worden, zoals we ook Europese veiligheidsnormen kennen voor banden om in Europa verkocht te mogen worden. Je kunt deze aanduiding bijvoorbeeld tegenkomen als  'E4' dat op de zijkant van de band staat.

De productiedatum vindt u wel op uw band maar DOT echter niet. Deze hoeft niet een beide zijden van de band te staan. Ik durf er bijna wel zeker van te zijn dat deze wellicht aan de binnenzijde van het wiel wél op de band zichtbaar zou moeten zijn. Maar zoals gezegd is voor de Europese markt het E-keurmerk essentieel en is DOT dus een afkorting dat slaat op de Amerikaanse markt.